Rođendan II i Lješnjak rapsodija

Prošlo je već dva tjedna od kada smo proslavili 8 rođendan moje princeze uz ovu prekrasnu tortu.




LJEŠNJAK RAPSODIJA

Biskvit:
200 g šećera
150 ml ulja
 60 g džema
225 g pšeničnog brašna
30 g praška za pecivo
30 g vanilin šećera
60 g kakaa
225 ml jogurta
45 ml mlijeka

Krema od lješnjaka:
200 g mljevenih prženih lješnjaka
5 žumanjka
200 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja za šlag
 1 vrećica želatine

Ganache premaz od tamne čokolade

250 g tamne čokolade

200 ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema:
Za biskvit izmiješajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem. Pomiješajte brašna, dodajte prašak za pecivo,  vanilin šećer i kakao. U smjesu od brašna umiješate smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmiješali s mlijekom. Sve dobro sjedinite i stavite peći u namašćeni kalup promjera 28 cm na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Provjeriti čačkalicom dali je pečeno.
Za kremu od lješnjaka mlijeko stavite grijati, a žumanjke dobro istucite sa šećerom. U vruće mlijeko ulite smjesu žutanjaka i šećera i neprekidno miješate dok se smjesa malo ne zgusne. Zatim je ulite u hladnu posudu i ostavite sa strane. Od vrhnja istucite šlag, a želatinu pripremite po uputama na vrećici. Rastopljenu želatinu dodati šlagu. U žutu smjesu umiješajte lješnjake i šlag.    
Za granche  zagrijte slatko vrhnje za šlag do točke vrenja i prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite da stoji 5 minuta te promiješajte. Ostaviti u hladnjaku 2 sata da se stisne pa izmiksajte mikserom sa još malo slatkog vrhnja.

Slaganje:
Biskvit prerezati na tri dijela i filati redom granche+krema od lješnjaka+biskvit+ granch+krema od lješnjaka+biskvit+granch.

Orginal recept.



                                                

Primjedbe

Autor jubistacha rekao je…
Sretan rođendan, prekrasna torta!
Autor Marija rekao je…
Hvala :)
Autor Andrea rekao je…
Sretan rođendan malenoj. Torta izgleda savršeno, a dekoracija me oduševila. :) Svaka čast. :)
Autor Maja rekao je…
Srecan vam bio rodjendan!!Predivna torta,jos je sa lesnikom,divna!!!
Autor Marija rekao je…
Hvala
Autor dr mama rekao je…
Nije tačna količina brašna, a i vreme pečenja je predugačko. proverite, molim vas. Pozdrav!
Autor dr mama rekao je…
Samo sam izgubila vreme prateći vaš recept, stvarno nije uredu da objavite netačan recept!
Autor Marija rekao je…
*grginica* ne znam čemu tolika ljutnja, svakom se može desiti da pogriješi pri prepisivanju recepta. Peće se 40 min na 180 C i to nije krivo, a zabunom sam napisala 25 umjesto 225 g brašna što sam i ispravila. Ja sam radila malo veću smjesu nego orginal recept na koji sam stavila link.
Pozdrav:)
Autor dr mama rekao je…
ma,Sorry :(, odlepila sam taj dan, pravila padobrance i nisu mi uspeli, pa onda još ovaj tvoj biskvit...Šta da ti kažem, iskreno se izvinjavam. Baš mi nije bio dan. Slažem se da nisi zaslužila da sve izvalim na tebe. No hard feelings, pozdrav!
Autor dr mama rekao je…
Draga moja Mary, nisam bila lenja i opet sam pokušala. Mislim da je ovo među najlepšim tortama koje sam napravila. Inače svo svoje kulinarsko umeće dugujem internetu, beskrajno sam zahvalna ženama poput tebe koje nesebično dele svoje majstorije.
Autor Marija rekao je…
Drago mi je da ti se svidjela i meni je odlična. Pozdrav :)