Prošlo je već dva tjedna od kada smo proslavili 8 rođendan moje princeze uz ovu prekrasnu tortu.
LJEŠNJAK RAPSODIJA
Biskvit:
200 g šećera
150 ml ulja
60 g džema
225 g pšeničnog brašna
30 g praška za pecivo
30 g vanilin šećera
60 g kakaa
225 ml jogurta
45 ml mlijeka
Krema od lješnjaka:
200 g mljevenih prženih lješnjaka
5 žumanjka
200 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja za šlag
1 vrećica želatine
Ganache premaz od tamne čokolade
250 g tamne čokolade
200 ml slatkog vrhnja za šlag
Priprema:
Za biskvit izmiješajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem. Pomiješajte brašna, dodajte prašak za pecivo, vanilin šećer i kakao. U smjesu od brašna umiješate smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmiješali s mlijekom. Sve dobro sjedinite i stavite peći u namašćeni kalup promjera 28 cm na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Provjeriti čačkalicom dali je pečeno.
Za kremu od lješnjaka mlijeko stavite grijati, a žumanjke dobro istucite sa šećerom. U vruće mlijeko ulite smjesu žutanjaka i šećera i neprekidno miješate dok se smjesa malo ne zgusne. Zatim je ulite u hladnu posudu i ostavite sa strane. Od vrhnja istucite šlag, a želatinu pripremite po uputama na vrećici. Rastopljenu želatinu dodati šlagu. U žutu smjesu umiješajte lješnjake i šlag.
Za granche zagrijte slatko vrhnje za šlag do točke vrenja i prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite da stoji 5 minuta te promiješajte. Ostaviti u hladnjaku 2 sata da se stisne pa izmiksajte mikserom sa još malo slatkog vrhnja.
Slaganje:
Biskvit prerezati na tri dijela i filati redom granche+krema od lješnjaka+biskvit+ granch+krema od lješnjaka+biskvit+granch.
Primjedbe
Pozdrav:)