petak, 28. listopada 2011.

Njoki od prosa i graška s puretinom u umaku od kadulje



Ovo je odličan recept sa bloga Voće i povrće koji se isplati isprobati. U cijelosti sam ga iskopirala jer je postupak opisan savršeno.

SASTOJCI
za njoke:
150 g prosa
150 g graška
200 g glatkog brašna + za posipanje i miješenje
1 žličica maslaca
sol

za puretinu:
500 g prečih prsa
50 ml maslinovog ulja
500 ml povrtne juhe
1 glavica luka
2 režnja češnjak
2 žlice vrhnja (slatkog ili za kuhanje)
šaka suhe kadulje
peršin
bosiljak

POSTUPAK
za njoke
  • Grašak skuhajte u vodi. Kad je kuhan dobro ga ocijedite te ga štapnim mikserom usitnite u pire.
  • Proso skuhajte u 300 ml vode, kad omekša pokrijte poklopcem i ostavite tako nekih 10 - 15 minuta da potpuno omekša.
  • Toplo proso prebacite na dobro pobrašnjenu radnu podlogu te mu dodajte i pire od graška.
  • Dodajte i malo maslaca, sol i brašno.
  • Lagano mijesite rukama dok ne dobijete kompaktno tijesto.
  • Tijesto podijelite na kobasice i nožem režite njoke, cijelo vrijeme koristite dosta brašna da se nož ne bi lijepio.
  • Po želji njoke možete oblikovati na daščici za njoke ili ribežu
  • Pripremljene njoke kuhajte u puno kipuće vode kao i klasične njoke od krumpira.
 za puretinu
  • Puretinu očistite i narežite na manje kockice oko 2 cm.
  • Uvaljajte ih u brašno.
  • Maslinovo ulje zagrijete i na njemu popržite šačicu kadulje. Kad kadulja dobro zamiriše izvadite je iz ulja i bacite.
  • Na istom ulju na kratko prepržite kockice puretine tek toliko da uhvate lijepu boju.
  • Izvadite puretinu iz ulja i odložite sa strane.
  • Luk sitno narežite te ga pirjajte na ulju dok malo ne omekša. Po potrebi mu dodajte malo vode.
  • Kad omekša dodajte zgnječeni češnjak, peršin, bosiljak i još malo kadulje.
  • Sve još kratko pirjate pa vratite i puretinu.
  • Puretinu pirjajte podlijevajući je pripremljenom povrtnom juhu do nije kuhana, a umak gust.
  • Pred kraj kuhanja dodajte (po želji) i dvije žlice vrhnja te doradite okus soli paprom.

Broj komentara: 8:

Sweet Corner kaže...

Fenomenalan rucak, ovo bih mogla ama bas svaki dan:)

Zondra Art kaže...

Izgleda jako ukusno! Fini receptić! Pozdrav, Zondra

vera kaže...

Sočno vidi se,...

Miki kaže...

Odlicno izgleda! Bas mi se dopada... :)

Andrea kaže...

Hvala ti što si isprobala recept, ne mogu ti opisati koliko mi je drago da ste bili zadovoljni. :)

Marija kaže...

Ovo je odličan recept za njoke, kako klincima podmetnuti nešto zdravo, hvala Andrea na odličnoj ideji

Maja kaže...

Zvuče fantastično!

Branka - byB kaže...

Super recept si odabrala i pripremila, zbilja savršeno i odlično izgleda !