Sastojci:
1 kg gotovih kora za savijače
Premaz za kore:
6 jaja
400 g šećera
200 ml ulja
1 kiselo vrhnje (200 g)
1 prašak za pecivo
Fila:
600 g oraha (400g mljevenih i 200 g sjeckanih)
200 g šećera
Preljev:
1 l vode
200 g šećera
sok od jednog limuna
1 cijeli limun
Priprema:
Za premaz izmiksati jaja sa šećerom te dodati ulje, kiselo vrhnje i prašak za pecivo.
Lim za pećenje treba biti dublji i veličine kao kore, ukoliko su kore malo veće sa škarama ih prekrojite (moj lim je veličine 46x36 cm i dubine 5 cm).
Baklava se slaže na način da svaku koru premažete premazom za kore, a na svaku četvrtu koru stavljate i trećinu file (4 kore + fila + 4 kore + fila + 4 kore + fila + 2 kore). Znači 1. kora - premaz, 2. kora - premaz, 3. kora - premaz, 4. kora - premaz i fila i tako do kraja.
Baklavu prije pećenja izrezati, ja prvo izrežem na kocke, a zatim kocke prepolovim na pola.
Baklavu peći u zagrijanoj pećnici na 180 C otprilike 40 minuta. Ukoliko vam se odozgo previše zarumeni, prekrite je alu folijom.
Kad je baklava pri kraju pečenja pripremiti preljev. Za preljev zagrijati vodu, dodati šećer i na kraju iscijeđeni limun. Kad se šećer otopi preljev je gotov. Drugi limun izrezati na krugove i staviti u gotovi preljev.
Kad je baklava pečena nožem ponovno proći po izrezanim dijelovima.
Vrući baklavi ravnomjerno preliti s preljevom i odozgo poslagati limun.
Baklavu prvo ohladiti na sobnu temperaturu, a zatim je ostaviti preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi.
Primjedbe