Ovo je za mene najbolja torta od kestena.
Biskvit:
6 bjelanjaka
100 g šećera
1 vanilin šećer
3 žlice glatkog brašna
150 g mljevenih oraha
3 žlice krušnih mrvica
1 prašak za pecivo
Krema:
700 ml mlijeka
6 žumanjaka
3 vanilin šećera
7 žlica šećera
20 g mljevene želatine /dvije
vrećice/
500 ml slatkog vrhnja
500 g kesten pirea (Ledo)
Priprema:
Za biskvit bjelanjak
umutiti na pola te mu dodati šećer i vanilin šećer. Ostale sastojke ručno jedan
po jedan umutiti u bjelanjke.
U kalup za torte promjera 30 cm na dno staviti pek papir
i namazati uljem. Izliti biskvit i peći u zagrijanoj pećnici 10-15 minuta na
180 – 200° C.
Za kremu žumanjke umutiti
sa šećerom i vanilin šećerom te kuhati u mlijeku dok ne proključaju i odmah
maknuti sa vatre da se ne stvore grudice.
Želatinu razmutiti u vodi prema uputi na vrećici (ukoliko
nemate uputu rastopiti je u 7 žlica hladne vode i pričekati 10 minuta) i
staviti je u žumanjke te promiješati da se rastopi.
Kremu staviti da se ohladi. Hladnu kremu podijeliti u dva
jednaka dijela. U jedan dio staviti izmućeno slatko vrhnje, a u drugi dio
kesten pire.
Ukoliko
koristite već zaslađeni kesten pire i slatko vrhnje nije potrebno dodavati
šećer u kremu.
Na ohlađeni biskvit staviti prvo kremu od kestena, a
zatim bijelu kremu (kremu stavljati kad ste stavili obruč za torte).
Ostaviti preko noći u frižideru da se stisne i dobro
ohladi.
Primjedbe