Čupava Kata

Jedan stari i zaboravljeni recept iz moje bilježnice.
Tijesto:
300 g oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
170 g margarina
100 g šećera
3 žumanjka
1 žlica kiselog vrhnja
Nadjev:
150 g sjeckanih oraha
100 g šećera
3 bjelanjka
pekmez od marelica
Postupak:
Tijesto zamijesiti od navedenih sastojaka. Odvojiti 1/3 i staviti u zamrzivač, a 2/3 u hladnjak.
Dok se tijesto hladi za nadjev isjeckati orahe na sitnije komade (možete u multipraktiku). Bjelanjke i šećer umutiti u snijeg te žlicom lagano umiješati orahe.
Pleh veličine 22x33 cm (može i manji) namazati maslacem i posuti brašnom. Razvaljati 2/3 tijesta te ga premazati pekmezom od marelica (ja sam ovaj puta stavila domaći pekmez od smokava), zatim rasporediti nadjev i odozgo na ribež naribati tijesto iz zamrzivača.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200C cca 30 minuta.
Pri posluživanju odozgo posipati šećer u prahu.




Primjedbe