Saher torta


Ovo nije klasična Saher torta, ali ja je imam zapisanu pod tim nazivom i u mojoj obitelji postala je pravi klasik. 
Biskvit:
2 jaja
200 g šećera
200 ml ulja
300 ml grčkog jogurta (može i običan)
250 g oštrog brašna
50 g gorkog kakaa
1 prašak za pecivo
Premaz:
4 žlice pekmeza od marelica (domaći)
voda
Glazura:
200 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
malo mlijeka ili slatkog vrhnja
Priprema:
Jaja dobro izraditi sa šećerom, dodati ulje i jogurt. U zasebnoj posudi izmiješati brašno, kakao i pecilni prašak te postepeno uz miješanje dodavati u smjesu sa jajima.
Kalup za torte promjera 26 cm obložiti pek papirom i lagano nauljiti te usipati smjesu.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 C 40 minuta. Provjeriti sa čačkalicom da li je kolač pečen.
Za premaz pekmez sa malo vode zagrijte na vatri (mora izgledati tekuće da biskvit može upiti jedan dio) te premazati preko vrućeg kolača (ne skidajte obruč). Ostaviti da upije oko pola sata.
Za glazuru otopiti čokoladu i margarin sa malo mlijeka.
Skinuti obruč od kalupa te glazuru preliti preko torte.





Primjedbe