Kotleti sa vrganjima i prokulicama





Sočni svinjski kotleti sa krumpirom iz pećnice.
Ovo su otprilike mjere koju sam ja radila za nas četvero jer u principu sve radim od oka pa tako i vi sebi prilagodite količinu i začine po ukusu.

Sastojci:
5 svinjskih kotleta (krmenadli)
1 kg očišćenog krumpira
2 glavice crvenog luka
prokulice
100 g vrganja
0,5 l govedske juhe
sol, papar
lovorov list, brašno
1 žličica senfa
1 žličica mljevene crvene paprike
1 dl bijelog vina

Postupak:
Kotlete posoliti i popapriti te uvaljati u brašno. Na tavi zagrijati ulje te popržiti kotlete sa svake strane na kratko, stavljati najviše po dva kotleta u tavu. Kotlete prebaciti u dublju tepsiju veličine pećnice.
Isjeckati luk te ga propirjati u tavi na ulju dok ne bude staklast. Dodati dvije žlice brašna i kratko ga prepržiti. Sve zaliti sa juhom. Kad prokuha dodati vino, senf, mljevenu crvenu papriku i lovorovo list. Posoliti i popapriti po ukusu. Ostaviti da lagano kuha 5 minuta, ne smije biti ni pregusto ni prerijetko.
Očišćeni krumpir rasjeći na četvrtine i poslagati oko kotleta, dodati vrganje i prokulice (ja sam stavila dvije šake).
Sve zaliti sa umakom koji ste pripremili, ako ga je premalo dodati još malo juhe (umak treba biti do razine mesa).
Tepsiju prekriti sa aluminijskom folijom i probušiti nekoliko rupa da para može izlaziti.
Peći u zagrijanoj pećnici na 220 C oko sat i pol.
Ako ne volite prokulice ne morate ih stavljati, a vrganje možete zamijeniti šampinjonima.




Primjedbe