Ja baš nisam ljubitelj klasične pite od sira, više volim svježi sir upotrijebiti za slane varijante. Ovo je jedan odličan recept za prozračnu pitu koja se topi u ustima.
Sastojci za tijesto:
400 g brašna
200 g margarina
4 žumanjka
2 žlice meda ili šećera
1 pecilni prašak
Fila:
4 bjelanca
150 g meda ili šećera
4 dcl kiselog vrhnja
6 dcl jogurta
4 žlice brašna
1 vanili šećer
naribana korica limuna
Priprema:
Od navedenih sastojaka za tijesto umijesiti glatko tijesto i staviti ga u frižider na pola sata. Za to vrijeme napraviti fil. Umutiti zajedno kiselo vrhnje, jogurt, med, vanili šećer i brašno, a na kraju lagano žlicom dodati snijeg od bjelanjaka.
Namastiti i pobrašniti lim (veličine pola od velike tepsije), te naribati malo više od polovice tijesta na grubi ribež i poravnati da nema rupa. Na to izliti fil i odozgo naribati ostatak tijesta.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180-200 C oko 30 minuta.
Kad je kolač pečen ostaviti ga još u polu otvorenoj pećnici petnaestak minuta.
Prije posluživanja posipati šećerom u prahu.
Primjedbe
www.sriyafood.blogspot.com