Baklava

 

Sastojci:

1 kg gotovih kora za savijače

Premaz za kore:

6 jaja

400 g šećera

200 ml ulja

1 kiselo vrhnje (200 g)

1 prašak za pecivo

Fila:

600 g oraha (400g mljevenih i 200 g sjeckanih)

200 g šećera

Preljev:

1 l vode

200 g šećera

sok od jednog limuna

1 cijeli limun

Priprema:

Za premaz izmiksati jaja sa šećerom te dodati ulje, kiselo vrhnje i prašak za pecivo.

Lim za pećenje treba biti dublji i veličine kao kore, ukoliko su kore malo veće sa škarama ih prekrojite (moj lim je veličine 46x36 cm i dubine 5 cm).

Baklava se slaže na način da svaku koru premažete premazom za kore, a na svaku četvrtu koru stavljate i trećinu file (4 kore + fila + 4 kore + fila + 4 kore + fila + 2 kore). Znači 1. kora - premaz, 2. kora - premaz, 3. kora - premaz, 4. kora - premaz i fila i tako do kraja.

Baklavu prije pećenja izrezati, ja prvo izrežem na kocke, a zatim kocke prepolovim na pola.

Baklavu peći u zagrijanoj pećnici na 180 C otprilike 40 minuta. Ukoliko vam se odozgo previše zarumeni, prekrite je alu folijom.

Kad je baklava pri kraju pečenja pripremiti preljev. Za preljev zagrijati vodu, dodati šećer i na kraju iscijeđeni limun. Kad se šećer otopi preljev je gotov. Drugi limun izrezati na krugove i staviti u gotovi preljev. 

Kad je baklava pečena nožem ponovno proći po izrezanim dijelovima.

Vrući baklavi ravnomjerno preliti s preljevom i odozgo poslagati limun.

Baklavu prvo ohladiti na sobnu temperaturu, a zatim je ostaviti preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi.

Primjedbe