Torta od kestena



Ovo je za mene najbolja torta od kestena.

Biskvit:
6  bjelanjaka  
100 g šećera  
1  vanilin šećer  
3 žlice  glatkog brašna 
150 g  mljevenih oraha  
3 žlice  krušnih mrvica  
1  prašak za pecivo  

Krema:
700 ml  mlijeka  
6 žumanjaka  
3  vanilin šećera  
7 žlica  šećera 
20 g  mljevene želatine /dvije vrećice/ 
500 ml  slatkog vrhnja  
500 g  kesten pirea (Ledo)

 

Priprema:

Za biskvit bjelanjak umutiti na pola te mu dodati šećer i vanilin šećer. Ostale sastojke ručno jedan po jedan umutiti u bjelanjke.

U kalup za torte promjera 30 cm na dno staviti pek papir i namazati uljem. Izliti biskvit i peći u zagrijanoj pećnici 10-15 minuta na 180 – 200° C.

Za kremu žumanjke umutiti sa šećerom i vanilin šećerom te kuhati u mlijeku dok ne proključaju i odmah maknuti sa vatre da se ne stvore grudice.

Želatinu razmutiti u vodi prema uputi na vrećici (ukoliko nemate uputu rastopiti je u 7 žlica hladne vode i pričekati 10 minuta) i staviti je u žumanjke te promiješati da se rastopi.

Kremu staviti da se ohladi. Hladnu kremu podijeliti u dva jednaka dijela. U jedan dio staviti izmućeno slatko vrhnje, a u drugi dio kesten pire.

Ukoliko koristite već zaslađeni kesten pire i slatko vrhnje nije potrebno dodavati šećer u kremu.

Na ohlađeni biskvit staviti prvo kremu od kestena, a zatim bijelu kremu (kremu stavljati kad ste stavili obruč za torte).

Ostaviti preko noći u frižideru da se stisne i dobro ohladi.


Primjedbe