Krostata sa pekmezom od smokava



Ukoliko vam je ostalo pekmeza od prošle godine, ovo je odlična ideja kako ga iskoristiti.

Tijesto:
300 g oštrog brašna
50 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
120 g margarina
1 žlica kiselog vrhnja
naribana korica limuna
Premaz:
domaći pekmez od smokava
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto i ostaviti ga u frižideru pola sata.
Odvojiti 2/3 tijesta i napraviti podlogu prema okruglom kalupu za krostatu promjera 26 cm. Razvaljano tijesto prebaciti u kalup koji ste namazali margarinom i pobrašnili. Tijesto izbosti sa vilicom i premazati debelim slojem pekmeza od smokava.
Od ostatka tijesta napraviti tanke trake i ukrasiti krostatu.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200C oko 30 minuta. Krostata je pečena kad tijesto počinje dobivati rumenu boju.
Pri posluživanju posipati je sa šećerom u prahu.

Primjedbe