Pekmez od šljiva

Ove godine sam po prvi puta radila pekmez jer sam dobila domaće šljive i ispao je odličan. Ovo je recept za pekmez iz pećnice.

Sastojci:
3 kg očišćenih šljiva
600 g šećera
2 vanilin šećera
1 žlica cimeta
Priprema:
Šljive usitnite na manje komadiće (ja sam ih izrezala u multipraktiku). Za pečenje odaberite posudu koju možete poklopiti u pećnici (ja sam pekla u emajliranom pekaču Kikiri).
Usitnjene šljive stavite u posudu, dodajte šećer i vanilin šećer, promiješajte te poklopite i stavite u zagrijanu pećnicu na 200C. Nakon sat i pol izvadite posudu, promiješajte i dodajte cimet. Vratite u pećnicu i pecite još sat vremena, opet promiješajte i ostavite još pola sata da se peče.
Pekmez se peče ukupno 3 sata i 30 minuta. Ukoliko vam se čini prerijedak možete ga još peći do željene gustoće.
Vrući pekmez stavite u vruće staklenke, dobro zategnite poklopac i preokrenite naopačke na 10 minuta.
Od ove količine šljiva dobiju se tri velike staklenke pekmeza.

Primjedbe