Kakao torta





Biskvit:
7 jaja
7 žlica šećera
7 žlica brašna
1 pecilni prašak
50 g usitnjene čokolade za kuhanje
Krema:
50 g gorkog kakaa
2 dl hladnog mlijeka
2 vrećice želatine u prahu
400 ml vrhnja za šlag
2 šlagfixa
2 vanilin šećera
50 g šećera u prahu
Ganache krema:
200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag


par žlica ruma za preliti biskvit


Postupak:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke dobro izmiksati sa šećerom te im dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg i lagano ih umiješati u smjesu žutanjaka zajedno sa usitnjenom čokoladom.
Biskvit staviti u kalup promjera 26 cm, koji ste prethodno odozdo obložili masnim papirom i premazali uljem. Biskvit peći u zagrijanoj pećnici na 180 C cca 25 minuta, provjerite čačkalicom.
Biskvit dobro ohladiti i prerezati na dva dijela.
Kremu počnite raditi kad se biskvit ohladio.
Za kremu otopiti želatinu u vodi prema uputi na vrećici ostaviti da stoji 10 minuta. Kakao dobro promiješati sa hladnim mlijekom te u njega staviti želatinu koju ste prethodno otopili na vatri do tekućeg stanja. Ostaviti po stani 5 minuta. Za to vrijeme umutiti vrhnje za šlag sa šlagfixom, vanilin šećerom i šećerom u prahu te uliti kakao i dobro izmiksati.
Slaganje torte:
U kalup za torte staviti prvo polovicu biskvita, koji odozgo malo poškropiti sa rumom, uliti cijelu kremu i preklopiti drugim biskvitom kojeg ste prije isto poškropili rumom.
Ostaviti tortu u frižideru preko noći ili na par sati da se krema stisne.
Za ganach otopiti čokoladu i vrhnje i ostaviti da se ohladi, ali da ostane lagano tekuć. Izmiksati ga sa mikserom i premazati ga preko torte.
Ukrasiti prema želji.
Recept je od korisnice Coolinarike uz male preinake.







Primjedbe