utorak, 17. siječnja 2012.

Pita od jogurta i vrhnja



Ja baš nisam ljubitelj klasične pite od sira, više volim svježi sir upotrijebiti za slane varijante. Ovo je jedan odličan recept za prozračnu pitu koja se topi u ustima.

Sastojci za tijesto:
400 g brašna
200 g margarina
4 žumanjka
2 žlice meda ili šećera
1 pecilni prašak

Fila:
4 bjelanca
150 g meda ili šećera
6 dcl kiselog vrhnja
4 dcl jogurta
4 žlice brašna
1 vanili šećer
naribana korica limuna

Priprema:
Od navedenih sastojaka za tijesto umijesiti glatko tijesto i staviti ga u frižider na pola sata. Za to vrijeme napraviti fil. Umutiti zajedno kiselo vrhnje, jogurt, med, vanili šećer i brašno, a na kraju lagano žlicom dodati snijeg od bjelanjaka.
Namastiti i pobrašniti lim (veličine pola od velike tepsije), te naribati malo više od polovice tijesta na grubi ribež i poravnati da nema rupa. Na to izliti fil i odozgo naribati ostatak tijesta.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180-200 C oko 30 minuta.
Kad je kolač pečen ostaviti ga još u polu otvorenoj pećnici petnaestak minuta.
Prije posluživanja posipati šećerom u prahu.

Broj komentara: 6:

Irena kaže...

Odlična ti je pita! Nisam je pravila jako dugo.

J e l e n a kaže...

Pita izgleda tako sočna i ukusna. Odlično!

Κάθαρσις kaže...

I djeluje prozračno! Ovo bilježim!

What's for dessert? kaže...

Prije sam češće radila ovakvu pitu. Super je to što svi misle da je od sira.

Miki kaže...

Predivan kolac koji moram jednom napraviti svojoj mami. Ona jako voli ovakve pite... :)

Chaitanya kaže...

first time here ... glad to follow you...very yummy cake ..visit my blog
www.sriyafood.blogspot.com