četvrtak, 10. ožujka 2011.

Jaffa torta i rođendan



Prošli tjedan proslavili smo treći rođendan mog malog princa. Bio je oduševljen kad je ugledao svoju omiljenu Pepa Pig. Ovo je orginlan recept za tortu, a ja sam ga minimalno promijenila.
Topi se u ustima.

Biskvit:
7 jaja
5 žlica šećera
7 žlica mljevenih oraha
7 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1/2 žlice ulja
sok jednog limuna

Tamna krema:
2 dcl mlijeka
100 g šećera
150 g čokolade (za kuhanje)
200 g mljevenih oraha

Bijela krema:
1/2 l mlijeka
100 g šećera
1 vanilin šećer
6o-70g gustina
2 dcl slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)

Glazura:
3-4 žlice ulja
200g čokolade

Još potrebno
2 kutije jaffa keks
sok od naranče

Postupak:
Za biskvit odvojiti žumanjak i bjelanjak. Bjelanjak ulupat u čvrsti snijeg. Žumanjke smiksat sa šećerom, dodat orahe, brašno s praškom za pecivo, ulje i sok limuna, dobro promiksat i kašikom dodat bjelanjke, smjesu sjediniti i uliti u kalup (26cm) u koji ste stavili papir za pečenje i peć u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°-170° oko 45min. Provjerite čačkalicom da li je gotovo.
Hladan biskvit prerezat dva puta (da dobijete 3kore).
Za tamnu kremu mlijeko, šećer i čokoladu kuhati na laganoj vatri dok se ne rastopi čokolada, u to vruće dodat orahe i ostavi kremu da se OHLADI.
Ovu kremu mažemo u tortu i oko cijele torte ...tako da vodite računa koliko kreme stavljate u tortu (dovoljno je na svaku koru po 3 -4 pune žlice).
Za bijelu kremu staviti kuhati oko 3,5 dcl mlijeka, šećer i van-šećer, a u ostatak mlijeka (1,5dcl), dodat gustin i dobro promiješati mikserom da ne ostanu grudice. Kad mlijeko provrije dodati, smjesu gustina i mlijeka i na laganoj vatri , uz stalno miješanje kuhati dok ne provrije (otprilike vam treba minut -dva). Kremu ohladiti (dok se krema hladi koji put je promiješate).
Slatko vrhnje ulupat u čvrsti šlag i dodat u hladnu kremu.

Slaganje:
Svaku koru prije nego namažemo kremom natopiti narančinim sokom i svaki keks prije stavljanja na tortu umočiti u sok od naranče (stranom na kojoj je biskvit).
1. biskvit
2. tamna krema
3. jaffa keksi
3. bijela krema
4. biskvit
5.tamna krema
6. jaffa keks
7. bijela krema
8. biskvit
9. cijelu tortu premazati tamnom kremom
10. preliti čokoladnom glazurom-ja u ovom slučaju nisam prelijevala čokoladnom glazurom jer sam ju prekrivala fondantom.

Kriška koju sam jedva uspjela uslikati.


A evo i slavljenika koji je pomno promatra.

3 komentara:

Marina kaže...

Torta izgleda predobro!

Mala kuharica Sandra kaže...

Sretan rodjendan! Princ je bio ushicen? Kako ne bi. Prekrasno izgleda. Divim se, ja nemam zivce :)

Mary kaže...

Hvala cure.