petak, 4. veljače 2011.

Pita od smokvi i rogača

Ovo je jedan predivan kolač koji sam radila po ovom receptu.
Slike su moje ali sa mog profila na coolinarici jer ih nisam mogla doma nigdje naći.
Preporučam ga svakome tko voli rogač, smokve u kombinaciji sa mirisom naranče i limuna.

Za tijesto:
150 g maslaca
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
 naribane korice limuna
300 g  glatkog brašna
 ½ vrećice praška za pecivo
2 jaja
1 žlica kiselog vrhnja

Za nadjev:
500 ml mlijeka
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
120 g pšenične krupice (griz)
120 g mljevenog rogača
naribana korica limuna i naranče
50 g maslaca
3 jaja

Premaz:
100 g marmelade od smokvi (po mogućnosti ako imate domaće)

Priprema:
Za tijesto od navedenih sastojaka umjestit glatko tijesto i ostaviti ga na barem 1/2 sata u frižideru.
U međuvremenu pripremite nadjev. U posudi zakipite mlijeko u koje ste dodali šećer i vanilin šećer pa dodajte pšeničnu krupicu i kuhajte 2 minute.
Skinite s vatre i umiješajte mljeveni rogač s naribanom koricom limuna i naranče te pustite da se malo ohladi. Potom umiješajte maslac i jaja.
Izvaljajte tijesto na plastičnoj foliji kako vam se ne bi uhvatio za podlogu ili jednostavno pobrašnite dobro radnu plohu, a gornju površinu tijesta prilikom valjanja povremeno pobrašnite. Tijesto razvaljajte na veličinu okruglog kalupa (Ø 26 cm).
Na tijesto razmažite marmeladu od smokava i prelite prethodno pripremljenim nadjevom.



Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C.
Nakon dvadeset minuta izvadite pitu te je ukrasite trakama načinjenim od ostataka tijesta za pitu. Trake od tijesta, po želji, namažite žumanjkom, vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta.

Broj komentara: 5:

Jovana kaže...

Odlično izgleda !!! Super recept!!

MIRJANA(Ruza123) kaže...

Divna pita!!!Sretno u blogerskim vodama !!!:)

Andrea kaže...

Isprobala sam i ja ovaj recept. Oduševila me pita i kombinacija aroma.
Tebi je ispala zbilja savršeno. :)

Mary kaže...

Hvala Mirjana.
Andrea hvala na pohvalama

Danijela kaže...

Obožavam rogač,a pita izgleda tako ukusno!:)Pozdrav.