srijeda, 16. veljače 2011.

Ajme koliko nas je - Aleksandra med

Ovo mjesečna tema sa bloga Ajme koliko nas je je med, a domaćica je Aleksandra sa bloga Sweet food.
Med je najstarija vrsta zaslađivača u ljudskoj prehrani. Time je određena i njegova primjena u prehrani, a prvenstveno u pripremi slastica. Za razliku od šećera, med ima daleko vredniji nutritivni sastav, ali i više kalorija. Naime, 1 žlica meda donosi 64 kcal, dok 1 žlica šećera daje 46 kcal.


Evo par recepata od mene.

ČOKOLADNA PITA



Tijesto:

25 dkg brašna
10 dkg šećera
12 dkg maslaca
5 žlica hladnog mlijeka
prstohvat soli

Čokoladna krema:
15 dkg čokolade sa većim udjelom kakaa
8 žlica kakaa u prahu (gorki)
14 dkg maslaca
4 jaja
15 dkg šećera
3 žlice meda
3 žlice kiselog vrhnja

Priprema:
Za tijesto sve sastojke umijesiti i razvaljati u obliku kruga. Staviti u namašćen oblik za pite, probosti ga par puta vilicom i peći na 180 C 15 minuta.
Za kremu na pari otopiti čokoladu, kakao i maslac.
Jaja dobro izraditi sa šećerom, zatim dodati med i vrhnje. Na kraju dodati rastopljenu čokoladu i dobro izmiješati.
Kremu izliti na tijesto i peći na 180 C 40 minuta. Kad je pita pečena otvoriti pećnicu i ostaviti je još malo unutra.

Posluživanje:
Pitu možete poslužiti mlaku ili hladnu, uz dodatak šlaga sa nekim kiselkastim pekmezom ili samu.


ČOKOLADNE TORTICE



Podloga:

150 g Digestive keksi – sitno izmrvljenih
1 žlica meda
50 g istopljenog maslaca

Krema:
350 g mekog tofua
150 g tamne čokolade
1 žlica gorkog kakaa
2 žlice meda
malo zobenog vrhnja

Priprema:
Maslac rastopiti, dodati kekse i med, te promiješati. Smjesu podijeliti u četiri kalupa za sufle ili neke slične posudice i dobro je utisnuti.
Čokoladu otopiti na pari sa malo zobenog vrhnja i kakaom, da se ne prima za dno posude.
U posudu staviti tofu, otopljenu čokoladu i med, te dobro izmiksati dok se ne dobije glatka krema.
Gotovu kremu podijeliti u četiri kalupa, prekriti je sa folijom i staviti u frižider na 3 sata ili preko noći.

Posluživanje:
Može se poslužiti uz šumsko voće ili neki voćni preljev ili jednostavno posipana sa kakaom.
Umjesto meda može se staviti i javorov sirup.

Broj komentara: 5:

Κάθαρσις kaže...

Uf, uf, ovo ne da je fino, već izgleda i sigurno je božanstveno. Ajde budi dobra i pošalji sirotici komadić!

Andrea kaže...

Sve izgleda jako privlačno, a čokoladna pita je baš po mom ukusu. :)

Shangri La Food kaže...

ja bi rado komad ove čokoladne pite :)

jubistacha kaže...

Pita izgleda odlično. Bilježim recept.

Sweet Green kaže...

Uh, bas mi se otvorio apetit, divno...