Rogač

Rogač (slika preuzeta sa interneta)
Rogač potječe iz istočnog Sredozemlja. Pretpostavlja se da je rogač bio hrana iz biblijskih vremena, te da se njime hranio Ivan Krstitelj. Zato se i plod rogača naziva “Kruhom svetog Ivana”.
Mahune rogača sazrijevaju koncem ljeta. Upotrebljavaju se osušeni, zreli plodovi iz kojih se dobivaju tri proizvoda: ekstrakt rogača od osušenog ploda (prženog ili ne prženog), brašno rogača od pulpe cijelog ploda i karuba guma iz sjemena (E410 prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator).
Tanini rogača djeluju na probavu. Rogač djeluje umirujuće na želučanu i crijevnu sluznicu. Zato se koristi za ublažavanje mučnina i proljeva. Ima puno vitamina i minerala, naročito kalcija.


Kocke od rogača


Ovo je jedan vrlo sočan i ukusan kolač za ljubitelje rogača.

Sastojci:
4 jaja
1.5 dcl šećera
2 dcl ulja
2 dcl brašna
1 dcl mlijeka
4 ribane jabuke
1 pecilni prašak
10 dkg mljevenog rogača

Glazura:
15 dkg čokolade
žlica ulja
malo mlijeka

Priprema:
Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati ostale sastojke jedan po jedan i lagano miješati. Na kraju istući snijeg od bjelanjaka i dodati u gotovu smjesu.

Peći na 200 C cca. 25 minuta.
Topli kolač preliti glazurom od čokolade.

Primjedbe

Autor Andrea rekao je…
Rogač obožavam, a ove kocke izgledaju vrlo sočno i definitivno ću ih isprobati. :)