utorak, 25. siječnja 2011.

Rogač

Rogač (slika preuzeta sa interneta)
Rogač potječe iz istočnog Sredozemlja. Pretpostavlja se da je rogač bio hrana iz biblijskih vremena, te da se njime hranio Ivan Krstitelj. Zato se i plod rogača naziva “Kruhom svetog Ivana”.
Mahune rogača sazrijevaju koncem ljeta. Upotrebljavaju se osušeni, zreli plodovi iz kojih se dobivaju tri proizvoda: ekstrakt rogača od osušenog ploda (prženog ili ne prženog), brašno rogača od pulpe cijelog ploda i karuba guma iz sjemena (E410 prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator).
Tanini rogača djeluju na probavu. Rogač djeluje umirujuće na želučanu i crijevnu sluznicu. Zato se koristi za ublažavanje mučnina i proljeva. Ima puno vitamina i minerala, naročito kalcija.


Kocke od rogača


Ovo je jedan vrlo sočan i ukusan kolač za ljubitelje rogača.

Sastojci:
4 jaja
1.5 dcl šećera
2 dcl ulja
2 dcl brašna
1 dcl mlijeka
4 ribane jabuke
1 pecilni prašak
10 dkg mljevenog rogača

Glazura:
15 dkg čokolade
žlica ulja
malo mlijeka

Priprema:
Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati ostale sastojke jedan po jedan i lagano miješati. Na kraju istući snijeg od bjelanjaka i dodati u gotovu smjesu.

Peći na 200 C cca. 25 minuta.
Topli kolač preliti glazurom od čokolade.

1 komentar:

Andrea kaže...

Rogač obožavam, a ove kocke izgledaju vrlo sočno i definitivno ću ih isprobati. :)