Moji Božićni kolači


Orehnjača

Tijesto:
40 dkg brašna za dizana tijesta
1 friški kvasac
2 žumanjka
5 dkg šećera
prstohvat soli
1 vanili šećer
125 ml mlijeka
12.5 dkg maslaca
korica jednog limuna i naranče
Mlijeko malo zagrijati i dodati kvasac i šećer, te ostaviti da se digne. Ostale sastojke staviti u jednu zdjelu i dodati dignuti kvasac. Umijesiti glatko tijesto i osviti da se diže na toplom prekriveno krpom.

Fila:
30 dkg mljevenih oraha
10 dkg šećera
1 vanili šećer
100 ml vrućeg mlijeka
ribana korica limuna
2 žlice ruma
2 bjelanjak snijeg

Postupak:
Kad se tijesto diglo lagano ga premijesiti
Za filu orahe, šećer, vanili šećer, rum i koricu limuna preliti sa vrelim mlijekom i promiješati. Zatim lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Tijesto razvaljati i prerezati na pola, te premazati filom.

Svaki dio zarolati da se dobiju dvije štruce, te staviti u namazanu tepsiju i ostaviti da se diže.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180C cca 40 minuta.
Ako se odozgo počne previše rumeniti prekriti sa alu folijom.



Prhka makovnjača
Tijesto:
30 dkg oštrog brašna
15 dkg margarina
3 žumanca
3 žlice milerama
1 vrećica suhog kvasca
korica od limuna
prstohvat soli

Fila:
20 dkg mljevenog maka
10 dkg šećera
100 ml vrućeg mlijeka
3 bjelanjca snijeg

Postupak:
Od navedenih sastojaka napraviti glatko tijesto . Za filu mak i šećer preliti sa vrućim mlijekom i lagano dodati snijeg od bjelanjaka.
Tijesto razvaljati i prerezati na pola, te premazati filom.
Svaki dio zarolati da se dobiju dvije štruce koje prepoloviti na pola i staviti na tepsiju obloženu sa pek papirom tako da imaju razmaka. Premazati ih sa žutanjkom i peći u zagrijanoj pećnici na 180C cca 30 minuta.



Kiflice od oraha





Sastojci:
60 dkg oštrog brašna
20 dkg mljevenih oraha
25 dkg margarina
10 dkg šećera
4 vanili šećera
5 žlica milerama
Od navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto i ostaviti na sat vremena u frižideru.
Tijesto zatim premjesiti i raditi kiflice. Peći ih u tepsiji obloženoj masnim papirom na 180C cca10-15 minuta.
Još tople valjati u šećer u prahu.

Đuja by Masatera

Tijesto:
1/2 kg brašna
25 dkg margarina
4 dcl milerama
prstohvat soli

Ostalo:
pekmez od šljiva
1 žumance

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto i ostaviti ga u frižideru najbolje preko noći ili najmanje 6 sati.
Kad se izvadi iz hladnjaka tanko razvaljati , ali pripaziti da bude više pravokutnik a ne krug. Zatim uz rub mazati pekmez, preklopiti jednom i tanko namazati razmočenim žumanjkom pa preklopiti još jednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto.
Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksiće duljine 3-4 cm i to sve zajedno jer je tako puno brže. U plehu je dovoljno ostaviti samo minimalni razmak. Peći na 200C oko 15 minuta, čim počnu dobivati malo boje treba ih izvaditi.
Još tople posuti šećerom u prahu.

Primjedbe