nedjelja, 20. svibnja 2012.

Crumble sa jabukama i zobenim pahuljicama



Brzinska poslastica kad vam se jede nešto slatko.




Sastojci:
100 g margarina
2-3 žlice šećera
1,5 dcl brašna
1,5 dc zobenih pahuljica

jabuke ili neko voće po želji

Priprema:
Posudu premazati maslacem i staviti izrezane jabuke na manje kockice koje po želji pošećeriti i posuti cimetom.
Od gore navedenih sastojaka napraviti mrvičasto tijesto i njime prekriti jabuke.
Peći na 225 C oko 15-20 minuta, dok se tijesto lagano zarumeni.
Poslužiti uz sojin umak od vanilije, puding ili sladoled prema želji.



subota, 5. svibnja 2012.

Stracciatellina


Ova torta je jako popularna na coolinarici pa sam je i ja odlučila isprobati. Brza i jednostavna za pripremu.

Biskvit:
3 jaja
60 g brašna
60 g šećera
1/2 vrećice praška za pecivo
1 žlica gorkog kakaaa

Krema:
2 vrećice želatine
10 žlica vode
500 ml vrhnja za šlag
500 ml jogurta
200 g grubo naribane čokolade sa većim postotkom kakaa
2 šlagfixa
2 vanili šećera

Glazura:
100 g čokolade za kuhanje

Priprema:
Za biskvit žumanjke dobro izmiksati sa šećerom, dodati kakao, brašno i prašak za pecivo, te sve dobro promiješati. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg i lagano ga umiješati u prvu smjesu.  Smjesu izliti u okrugli kalup 26 cm i staviti peći 10 min. na 180 C.
Za kremu otopiti želatinu u vodi i ostaviti da nabubri. Za to vrijeme istući šlag sa vanili šećerom i šlagfixom.  Želatinu malo zagrijati na štednjaku da se otopi i dodati je u jogurt, a zatim dodati i ribanu čokoladu. Zajedno promiješati obje smjese i sve izliti na biskvit u kalup za tortu.
Ostaviti da se stegne preko noći.
Prije posluživanja odozgo naribati čokoladu ili je jednostavno otopiti i preliti preko torte.
izvorni recept