ponedjeljak, 23. siječnja 2012.

Ajme koliko nas je - Tamara višnje


Ovo mjesečna tema sa bloga Ajme koliko nas je su višnje, a domaćica je Tamara sa predivnog bloga Bit my cake.
Ovo je moj doprinos.

 



Jedna prefina tortica osvježavajuća i brza za pripremu.

Brzinska torta od višnja i mascarponea
 
Sastojci:
piškote
1/2 kg mascarponea
2 dcl slatkog vrhnja
šećer prema ukusu
1 staklenka kompota od višnja

Priprema:
Mascarpone izraditi sa šećerom i u to dodati istučeni šlag. Višnjama iscijediti sok i u to namakati piškote. Slagati red piškota, red kreme, red višnja, red kreme, red piškota i red kreme.
Dobro ohladiti u hladnjaku i poslužiti posipano kakaom.

utorak, 17. siječnja 2012.

Pita od jogurta i vrhnja



Ja baš nisam ljubitelj klasične pite od sira, više volim svježi sir upotrijebiti za slane varijante. Ovo je jedan odličan recept za prozračnu pitu koja se topi u ustima.

Sastojci za tijesto:
400 g brašna
200 g margarina
4 žumanjka
2 žlice meda ili šećera
1 pecilni prašak

Fila:
4 bjelanca
150 g meda ili šećera
6 dcl kiselog vrhnja
4 dcl jogurta
4 žlice brašna
1 vanili šećer
naribana korica limuna

Priprema:
Od navedenih sastojaka za tijesto umijesiti glatko tijesto i staviti ga u frižider na pola sata. Za to vrijeme napraviti fil. Umutiti zajedno kiselo vrhnje, jogurt, med, vanili šećer i brašno, a na kraju lagano žlicom dodati snijeg od bjelanjaka.
Namastiti i pobrašniti lim (veličine pola od velike tepsije), te naribati malo više od polovice tijesta na grubi ribež i poravnati da nema rupa. Na to izliti fil i odozgo naribati ostatak tijesta.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180-200 C oko 30 minuta.
Kad je kolač pečen ostaviti ga još u polu otvorenoj pećnici petnaestak minuta.
Prije posluživanja posipati šećerom u prahu.

srijeda, 4. siječnja 2012.

Čokoladna torta s narančom


Ovo je jedna odlična torta koju sam radila za Novu Godinu, a ujedno i za rođendan MM. Tko voli spoj čokolade i naranče sigurno će mu se svidjeti.




Sastojci:
4 jaja
15 dkg meda
1 dcl integralnog brašna
20 dkg mljevenih oraha
1 dcl gorkog kakaa
1 naranča , korica i fileti naranče
2 dcl kiselog vrhnja
1 pecilni prašak
2 ribane jabuke

Krema:
2 dcl slatkog vrhnja
20 dkg čokolade s većim postotkom kakaa

Priprema:
Umutiti jaja sa medom, zatim dodati brašno, mljevene orahe, kakao, svježe naribanu koricu naranče, kiselo vrhnje i prašak za pecivo.
Kad je smjesa dobro izmiješana lagano umiješati ribane jabuke i na kockice narezanu naranču.
Smjesu staviti u namašćen kalup promjera 24 cm i peći na 180 - 200 C 40 minuta. Provjeriti čačkalicom.
Ohlađeni biskvit vratiti u kalup i preliti sa kremom (otopi se čokolada i vrhnje).
Dobro ohladiti u frižideru.

Orginal recept