ponedjeljak, 19. prosinca 2011.

FBI-rukavice u gostima kod Ane

U mjesecu studeni/prosinac 2011. godine u okviru igre s bloga FBI rukavice, a koju je osmislila Mamajac s bloga Cooks and bakes istražujemo Anin blog Prstohvat soli
Ovaj blog je pravo osvježenje pun odličnih recepata.
Ovo je moj izbor recepata sa kojima sam oduševljena.

Zagorski štrukli

Nisam ih prelijevala sa vrhnjem samo sam ih ispekla kao štrudlu.


Juha od mrkve i leće

Ovoj je odlična krem juha, preporučam je svakome.



Projice

Brzo se pripremaju, a iznutra se osijeti sir koji daje poseban okus.




Vanilice

Odliče vanilice, nisu dočekale sutradan što sve govori o njima.


nedjelja, 11. prosinca 2011.

Saher kolač



Ovaj kolač radila sam puno puta sa klasičnim sastojcima, odlučila sam neke sastojke zamijeniti i ispao je odličan.


Sastojci:
 2 jaja
10 dkg agava sirupa
10 dkg meda (livada, bagrem)
25 dkg oštrog brašna
2,5 dcl zobenog mlijeka
2 dcl ulja
1 pecilni prašak
5 dkg gorkog kakaa

Preljev:
pekmez od marelica
malo vode

Glazura:
15 dkg tamne čokolade (50% kakaa)
malo zobenog mlijeka
žlica ulja

Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg i staviti sa strane, a u žumanjke stavljati sastojke po redu i miješati s mikserom. Na kraju lagano žlicom umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu istresti u pobrašnjenu tepsiju i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 C cca 20 minuta (provjeriti čačkalicom).
Na topli kolač staviti pekmez razrijeđen sa malo vode i na to glazuru od čokolade.



subota, 3. prosinca 2011.

Malo drugačije palačinke

Uvijek radim klasične palačinke, ali ove su me oduševile (ne lijepe se za tavicu i savršeno su mekane).



Sastojci: (12 palačinki)
(mjera za šalicu je šalica za čaj)
1,5 šalica sojinog, zobenog ili rižinog mlijeka
1/2 šalice mineralne vode
2 šalice brašna T-850
korica limuna ili naranče
3 žličice praška za pecivo
1 vanili šećer
1/2 žličice kurkume

Priprema:
Od navedenih sastojaka napraviti smjesu za palačinke (ako je pregusta dodati još mlijeka, ako je prerjetka dodati još brašna).
Ostaviti smjesu da odstoji 20 minuta.
Ispeći palačinke na malo ulja i filati nadjevom po želji (pekmez, nuttela, čokolada..)

Izvor: "Doručak" Dunja Gulin