petak, 28. listopada 2011.

Njoki od prosa i graška s puretinom u umaku od kadulje



Ovo je odličan recept sa bloga Voće i povrće koji se isplati isprobati. U cijelosti sam ga iskopirala jer je postupak opisan savršeno.

SASTOJCI
za njoke:
150 g prosa
150 g graška
200 g glatkog brašna + za posipanje i miješenje
1 žličica maslaca
sol

za puretinu:
500 g prečih prsa
50 ml maslinovog ulja
500 ml povrtne juhe
1 glavica luka
2 režnja češnjak
2 žlice vrhnja (slatkog ili za kuhanje)
šaka suhe kadulje
peršin
bosiljak

POSTUPAK
za njoke
  • Grašak skuhajte u vodi. Kad je kuhan dobro ga ocijedite te ga štapnim mikserom usitnite u pire.
  • Proso skuhajte u 300 ml vode, kad omekša pokrijte poklopcem i ostavite tako nekih 10 - 15 minuta da potpuno omekša.
  • Toplo proso prebacite na dobro pobrašnjenu radnu podlogu te mu dodajte i pire od graška.
  • Dodajte i malo maslaca, sol i brašno.
  • Lagano mijesite rukama dok ne dobijete kompaktno tijesto.
  • Tijesto podijelite na kobasice i nožem režite njoke, cijelo vrijeme koristite dosta brašna da se nož ne bi lijepio.
  • Po želji njoke možete oblikovati na daščici za njoke ili ribežu
  • Pripremljene njoke kuhajte u puno kipuće vode kao i klasične njoke od krumpira.
 za puretinu
  • Puretinu očistite i narežite na manje kockice oko 2 cm.
  • Uvaljajte ih u brašno.
  • Maslinovo ulje zagrijete i na njemu popržite šačicu kadulje. Kad kadulja dobro zamiriše izvadite je iz ulja i bacite.
  • Na istom ulju na kratko prepržite kockice puretine tek toliko da uhvate lijepu boju.
  • Izvadite puretinu iz ulja i odložite sa strane.
  • Luk sitno narežite te ga pirjajte na ulju dok malo ne omekša. Po potrebi mu dodajte malo vode.
  • Kad omekša dodajte zgnječeni češnjak, peršin, bosiljak i još malo kadulje.
  • Sve još kratko pirjate pa vratite i puretinu.
  • Puretinu pirjajte podlijevajući je pripremljenom povrtnom juhu do nije kuhana, a umak gust.
  • Pred kraj kuhanja dodajte (po želji) i dvije žlice vrhnja te doradite okus soli paprom.

srijeda, 5. listopada 2011.

Tijesto za pizzu




Ovo mi je omiljeno tijesto za pizzu koje se brzo priprema po receptu Jamia Olivera.

Sastojci:
80 dkg brašna (60 dkg glatkog i 20 dkg oštrog)
1 i 1/2 vrećica suhog kvasca
žličica soli
žličica šećera
6 dcl mlake vode

Priprema:
Promiješati sve suhe sastojke i doliti vodu. Umijesiti tijesto, ako je premekano dodati brašna ili obrnuto.
Tijesto mora odstajati 15 min. taman dok pripremite ostale sastojke.                           
Ja tijesto podijelim na 5 dijelova. Oblikujem ih prema tepsiji veličine pećnice, tj. pola tepsije je jedna pizza a pola druga. (Dobije se 5 manjih pizza).
Ova pizza rađena je sa svim i svačim sos paradajz, origano, kukuruz, šunka u ovitku, panceta, buđola, luk i sir.