srijeda, 13. srpnja 2011.

Biskvitne kocke sa breskvama


Ponekad mi je dosta kremastih kolača i zaželim se finog domaćeg biskvita.

Sastojci:
4 jaja
40 dkg brašna oštrog
20 dkg šećera
2 dcl ulja
 2 dcl mlijeka
1 prašak za pecivo
1 vanili šećer
1/2 kg breskve

Priprema:
Žumanjke dobro izraditi sa šećerom, dodati ulje, mlijeko, vanili šećer, brašno i pecilni prašak.
Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg i umiješati ih u prvu smjesu. Odozgo poredati narezane breskve na kriške. Peći u zagrijanoj pećnici na 200C cca 30 minuta (provjeriti sa čačkalicom da li je biskvit pečen).
Kod posluživanja posipati sa šećerom u prahu.

*Breskve se mogu i umiješati u biskvit.



četvrtak, 7. srpnja 2011.

Ljiljani sa tikvicama


Jedan brzinski recept za ove vruće dane kad vam se neda kuhati. Ovo je tjestenina koja podsjeća na ljiljane, ali može i bilo koja druga koja vam se nađe pri ruci.

Sastojci:
1/2 kg tjestenine
2 veće tikvice
3 režnja češnjaka
2,5 dcl vrhnja za kuhanje
4 žlice milerama
10 dkg šunke
sol, biber
parmezan

Priprema:
Na malo ulja kratko prepržiti na sitno izrezan češnjak i dodati ribane tikvice. Pirjati dok tikvice ne omekšaju, zatim dodati, šunku rezanu na trakice, vrhnje za kuhanje, mileram i sve skupa začiniti prema ukusu. Poklopiti i još malo prokuhati.
Dodati tjesteninu i promiješati da se sastojci prožmu.
Poslužiti posipano parmezanom.
Tko ne voli šunku može i bez nje.

Orginal recept