četvrtak, 30. lipnja 2011.

FBI rukavice - u gostima kod Mirjane

U mjesecu svibanj/lipanj 2011. godine u okviru igre s bloga FBI rukavice, a koju je osmislila Mamajac s bloga Cooks and bakes istražujemo Mirjanin blog Cooking by Mirjana.
Tu se mogu naći odlični recepti koje ću sigurno i dalje isprobavati.
Ovo je moj pridonos

Kiflice s kajmakom









srijeda, 29. lipnja 2011.

Popečci od ječma


Kad vam ostane ječma od ručka predlažem ove fine i hrskave popečke

Sastojci:
2 mrkve
kuhani ječam
sitne zobene pahuljice
sol
sezam

Priprema:
Kuhani ječam pomiješati sa namočenim i ocijeđenim sitnim zobenim pahuljicama i ribanom mrkvom dok se ne dobije kompaktna smjesa.
Posoliti po ukusu.
(Ja sve radim od oka tako da nemam točne mjere, glavno je da smjesa bude pogodna za oblikovanje).
Oblikovati popečke, te ih uvaljati u sezam i prepržiti na vrućem ulju sa jedne i druge strane dok ne porumene.
Poslužiti uz sezonsku salatu.

srijeda, 15. lipnja 2011.

Tiramisu



Radila sam ga nakon dužeg vremena i već sam zaboravila kako se svaki put oduševim ovim finim kremastim desertom.

Sastojci:
4 žumanjka
10 dkg šećera u prahu
1 vanili šećer
1/2 kg mascarponea
2,5 dcl vrhnja za šlag
30 piškota
mlijeko
instant kava ili jača turska
rum

Priprema:
Žumanjke umutiti sa šećerom, vanili šećerom i kuhati na pari dok se krema ne počne zgušnjavati (cca. 15 minuta). Ostaviti kremu da se ohladi. Za to vrijeme umutit vrhnje za šlag i dodati ga mascarponeu, a zatim dodati kremu od žumanjak i sve dobro promiješati.
Mlijeko malo zgrijati  i dodati mu instant kavu i malo ruma (ja to radim od oka sve zavisi koliko će mi piškote popiti tekućine).
Polovicu piškote namakati u pripremljenu tekućinu i slagati na pladanj, namazati sa pola kreme, zatim opet poslagati namočene piškote i na kraju krema.
Ohladiti u hladnjaku, najbolje preko noći.
Prije posluživanja posipati kakakom u prahu.




ponedjeljak, 13. lipnja 2011.

Vikend u prirodi


Vikend je bio predivan iskoristili smo ga za boravak u prirodi i roštiljanje na vikendici.
Pogled sa terase.



Malo cvijeća






I na kraju iznenađenje koje smo našli u blitvi kad smo stigli doma.

četvrtak, 9. lipnja 2011.

Puding od topioce



Tapioca je dugoljasti korijen biljke kasave (Manihot esculenta) koja raste u Južnoj Americi (Brazil) i Zapadnoj Indiji te u nekim drugim tropskim krajevima svijeta (Indonezija, Australija). Osim što služi domorodačkom stanovništvu u prehrani kao glavni izvor ugljikohidrata koristi se kao industrijska sirovina u proizvodnji škroba za pripremu pudinga, juha, umaka itd...


Sastojci:
480 ml mlijeka
120 ml slatkog vrhnja
5 g šećera
1 jaje
2,5 žlice topioce
1 vanili šećer

Priprema:
Topiocu staviti u mlijeko i ostaviti da stoji 1 sat. Nakon sat vremena dodati ostale sastojke i kuhati dok ne zavri, a zatim još par minuta. Maknuti sa vatre i poklopljeno ostaviti da stoji još 30 minuta. Nakon toga rasporediti po zdjelicama i ukrasiti po želji.

Orginal recept.

četvrtak, 2. lipnja 2011.

Torta Ferrero


Odlična torta puna okusa prženih lješnjaka.

Biskvit:
1 dcl  šećera
2 dcl oštrog brašna
2 dcl mekoga brašna
1 pecilni prašak
1 dcl kakaoa
2 jaja
2 dcl mlijeka
1 dcl ulja
2 žličice arome vanilije
1 dcl kljucale vode

Krema:
400g nutelle
500 g mascarponea
250 g poprzenih ljesnjaka

Priprema:
Za biskvit pomiješati sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj zdjeli. Postepeno dodavati mokre sastojke u suhe, a kad se sjedine, miksati 2 minute. Dodati vrelu vodu, promiješati, izliti u kalup za pečenje (promjera 26cm) premazan maslacem i posut krušnim mrvicama. Peći na 175 C cca 40-45 minuta (provjeriti čačkalicom).
Ohlađen biskvit prerezati na pola. 
Za kremu izmiksati mascarpone i nutellu. Pola lješnjaka samljeti, a pola isjeckati nožem na komadiće i umješati u kremu (pola šake isjeckanih lješnjaka ostaviti sa strane za posipanje torte).
Donju koru premazati polovicom kremom, preklopiti biskvitom i premazai ostatkom kreme. Tortu posuti sjeckanim lješnjacima.                                          
Dobro je ohladiti u frižideru.


Orginal recept.