ponedjeljak, 23. svibnja 2011.

Kremšnite


Ovo su najbolje kremšnite koje sam probala raditi doma. Svaki puta ispadnu savršeno, nisu preslatke i pune su rupica tako da su pjenaste.
Zahvaljujem Masateri na predivnom receptu.

Sastojci:
1 paket listanog tijesta (za dvije kore)
2 litre mlijeka 2,8 mm
0,5 litre vode
6 jaja
6 velikih žlica glatkog brašna
1 gustin (20 dag)
3 vanilin šećera
25 dag šećera
7 dl slatkog vrhnja
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Tijesto razvaljati (ili kupiti već gotove dvije razvaljane kore u Lidlu) i peći na obrnutoj tepsiji.Prije pečenja tijesta malo izbosti vilicom. Jednu koru izrezati na  jednake kvadratiće tako da Vam je lakše poslije rezati kremšnite.
Za kremu staviti u veliku posudu ovim redom: vodu, mlijeko, žumanjke, vanilin šećer, 20 dag šećera, brašno i gustin. Naravno kako koji sastojak dodate tako malo promiješajte mutilicom. Sad povremeno promiješajte sastojke, a kad primijetite da je već dosta zagrijano, počinje se pomalo na dnu zgrušavati, miješajte energičnije neprekidno dok ne zakuha. Kad je krema zakuhala, opet ju možete laganije miješati još desetak minuta jer sad više neće zagoriti niti se napraviti grudice.
Maknuti kremu sa štednjaka. Umutiti bjelanjke i 5 dag šećera u čvrsti snijeg pa ga umiješati u toplu kremu laganim preokretanjem kreme i potiskivanjem bjelanjca prema dolje.
Izliti kremu na pečenu lisnatu koru i pričekati da se ohladi. Kad je krema hladna umutiti slatko vrhnje i rasporediti po kremi i prekriti sa izrezanom lisnatom korom.
Smjesa je za pleh u veličini tepsije.
Pri posluživanju odozgo posipati šećer u prahu.

ponedjeljak, 16. svibnja 2011.

Složenac od mljevenog mesa s keljom i krumpirom



Jedan fini složenac, nije da se baš reže lagano, ali zato je jako ukusan.

Sastojci:
40 dkg mljevenog mesa (junetina)
30 dkg kelja
60 dkg krumpira
2 glavice luka
5 žlica kiselog vrhnja
3 žlice brašna
2 jaja
ribani sir
ulje, sol,papar

Priprema:
Luk izrezati i prodinstati, dodati meso, posoliti ga i dinstati dok ne bude gotovo. Doljevati vode po potrebi.                           
Krumpir oguliti i izrezati na tanje kriške. Saviti u posoljenu vodu i skuhati do pola.
Kelj izrezati na trakice i prokuhati u slanoj vodi. Procjediti.
U namašćenu tepsiju slagati krumpir, meso, kelj, krumpir i zatim sve preliti mješavinom jaja, brašna i kiselog vrhnja. Odozgo naribati topivi sir.
Peći u pećnici oko 30 minuta na 200 C, dok ne dobije lijepu koricu.

srijeda, 11. svibnja 2011.

Salata od azuki graha



Sastojci:
1 šalica azuki graha (2dcl)
4 mrkve                        
½ korjena celera
3 mlada luka
Tamno sezamovo ulje, ocat, sol

 Priprema:
Azuki grah namočiti sat vremena prije kuhanja i kuhati ga cca. 50 minuta.
Mrkvu i celer izrezati na štapiće i samo blanširati 2 minute u kipućoj vodi. Luk izrezati na kolutiće.
Sve sastojke izmiješati i ostaviti da se ohlade.
Umjesto sezamovog ulja može se koristit bućino ulje ili ulje po vlastitom ukusu
Odlična zdrava salata kao prilog uz roštilj ili vege varijanta sejtan.

srijeda, 4. svibnja 2011.

Bulgur salata



Vrlo jednostavna, brza i ukusna.

Sastojci:
20 dkg bulgura
šaka preprženih badema
rikula
gomashio (prepržen sezam sa soli i usitnjen)
bučino ulje i ocat

Priprema:
Bulgur skuhati u posoljenoj vodi cca. 20 minuta. Kad se ohladi dodati isjeckane bademe ( ja sam u nedostatku badema koristila prepržene orahe), rikulu, ulje i ocat.
Sastojke možete prilagoditi vlastitom ukusu.                           

Tko ne voli bučino ulje može staviti i neko drugo.
Odlično ide uz pečenje ili vege varijanta sejtan.