četvrtak, 28. travnja 2011.

Kolač sa jagodama


Ah te jagode.

Biskvit:
2 jaja
20 dkg brašna oštrog
10 dkg šećera
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
1/2 prašaka za pecivo
1 vanili šećer

Krema:
3 dcl mlijeka
3 žlice šećera
1 puding od vanilije
10 dkg margarina za kreme
1/2 kg jagoda
2 dcl slatkog vrhnja

Priprema:
Za biskvit žumanjke dobro izraditi sa šećerom, dodati ulje, mlijeko, vanili šećer, brašno i pecilni prašak.
Od bjelanjak istući čvrsti snijeg i umiješati ih u prvu smjesu.
Smjesu uliti u manju tepsiju (pola od pećnice) i peći na 200C cca 20 minuta.
Skuhati puding, ohladiti ga i umiješati margarin.
Kad je biskvit hladan premazati ga kremom, zatim poslagati jagode koje ste izrezali na ploške i na kraju prekriti sa tučenim slatkim vrhnjem.

Dobro ohladiti u frižideru

subota, 23. travnja 2011.

Brzinska rolada

Ovo je jedna brzinska rolada kad vam se jede nešto slatko, a ne da vam se peći neki komplicirani kolač.

Biskvit:
5 jaja
10 dkg šećera
3 žlice vode
12 dkg oštrog brašna
limunova korica

Nadjev:
pekmez po izboru (šljiva, višnja, marelica..)

Priprema:
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg i postepeno dodavati šećer i vodu. Kad se šećer otopi lagano umiješati žumanjke, brašno i limunovu koricu.
Na lim veličine pećnice staviti pek papir (obavezno) i po njemu rasporediti biskvit.
Peći u zagrijanoj pećnici cca 15 min. na 200 C.
Vrući biskvit zajedno sa pek papirom zarolati u roladu i pričekati da se ohladi.
Odrolati ga, skinuti pek papir i filati pekmezom po želji (ja sam ovaj put stavila od šljiva) i ponovno zarolati.

četvrtak, 7. travnja 2011.

Ledeno nebo



Ovo je kolač još iz moje djevojačke bilježnice, lagan za napraviti, a ujedno fin kremasti.

Biskvit:

7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna

Preljev:

1 dcl mlakog mlijeka

Krema:

7 žumanjka
7 žlica šećera
7 žlica brašna
8 dcl mlijeka
4 vanili šećera
25 dkg margarina za kreme

Premaz:

2,5 dcl vrhnja za šlag

Priprema:
Za biskvit bjelanjke dobro umutiti sa šećerom, dodati brašno i staviti u namazan lim za pečenje u zagrijanu pećnicu na 200 C cca 20 minuta.
Kad je kolač pečen preliti ga sa mlakim mlijekom.
Za kremu žumanjke promiješati sa šećerom, brašnom, vanili šećerom i dodati malo mlijeka tako da se dobije gustoća kao da kuhate puding.
Ostatak mlijeka staviti u posudu da se zagrije i sipati pripremljenu smjesu uz stalno miješanje.
Kremu kuhati nekih 10 - 15 minuta.
Kremu ohladiti, ali ne do kraja neka ostane mlaka i tada dodati margarin i dobro sve zajedno izmiksati. Rasporediti je preko ohlađenog biskvita.
Od slatkog vrhnja napraviti šlag i staviti ga na kremu.
Kolač dobro ohladiti u frižideru.
Po želji može se posuti strugotinama čokolade.

utorak, 5. travnja 2011.

Peciva sa maslacem



Za mene nema divnijeg mirisa od mirisa pečenog peciva.

Sastojci:

5 dl mlijeka
1 dl vode
1 kg glatkog brašna
1 kockica kvasca
1 vrećica praška za pecivo
1 žlica šećera
1 jaje
2 žumanjka
1 žlica soli
2 dl ulja

1 maslac (250g)
jaje za premaz
sezamove sjemenke
malo soli

Priprema:
Dignuti kvasac u malo mlijeka, s žlicom šećera i brašna, zatim umiješati sve u brašno i zamijesiti od svih sastojaka glatko tijesto.                           
U tijesto polako dodavati 2 dl ulja, dok ga tijesto potpuno ne upije. Pustiti tijesto da se diže oko 1 sat. Podijeliti tijesto na 6 dijelova jednake veličine.

Na pobrašnjenoj dasci razvaljati svaki dio posebno, u obliku kruga, koji razrežemo na 8 dijelova, kao što se reže pizza.

Na svaki dio staviti komadić maslaca, zarolati u oblik kiflice ili pužića i sl.

Slagati na podmazani pleh, premazati razmućenim jajem, posuti sezamovim sjemenom i malo soli.
Peći na 180 °C, oko 25 min.

Izvorni recept