četvrtak, 31. ožujka 2011.

Rođendan II i Lješnjak rapsodija

Prošlo je već dva tjedna od kada smo proslavili 8 rođendan moje princeze uz ovu prekrasnu tortu.




LJEŠNJAK RAPSODIJA

Biskvit:
200 g šećera
150 ml ulja
 60 g džema
225 g pšeničnog brašna
30 g praška za pecivo
30 g vanilin šećera
60 g kakaa
225 ml jogurta
45 ml mlijeka

Krema od lješnjaka:
200 g mljevenih prženih lješnjaka
5 žumanjka
200 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja za šlag
 1 vrećica želatine

Ganache premaz od tamne čokolade

250 g tamne čokolade

200 ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema:
Za biskvit izmiješajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem. Pomiješajte brašna, dodajte prašak za pecivo,  vanilin šećer i kakao. U smjesu od brašna umiješate smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmiješali s mlijekom. Sve dobro sjedinite i stavite peći u namašćeni kalup promjera 28 cm na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Provjeriti čačkalicom dali je pečeno.
Za kremu od lješnjaka mlijeko stavite grijati, a žumanjke dobro istucite sa šećerom. U vruće mlijeko ulite smjesu žutanjaka i šećera i neprekidno miješate dok se smjesa malo ne zgusne. Zatim je ulite u hladnu posudu i ostavite sa strane. Od vrhnja istucite šlag, a želatinu pripremite po uputama na vrećici. Rastopljenu želatinu dodati šlagu. U žutu smjesu umiješajte lješnjake i šlag.    
Za granche  zagrijte slatko vrhnje za šlag do točke vrenja i prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite da stoji 5 minuta te promiješajte. Ostaviti u hladnjaku 2 sata da se stisne pa izmiksajte mikserom sa još malo slatkog vrhnja.

Slaganje:
Biskvit prerezati na tri dijela i filati redom granche+krema od lješnjaka+biskvit+ granch+krema od lješnjaka+biskvit+granch.

Orginal recept.



                                                

srijeda, 30. ožujka 2011.

Ajme koliko nas je - Tina vino

Ovo mjesečna tema sa bloga Ajme koliko nas je je vino, a domaćica je Tina s bloga Tinas cookings .
Ovo je moj doprinos.


LIČKE ŠNICLE

Sastojci:
6 telećih šnicla (može i svinjetina)
jaja, sol, brašno, krušne mrvice
2 dcl bijelog vina
1/2glavice češnjaka
peršin
 
 
Priprema:
Šnicle posoliti, potući, te uvaljati u brašno, jaja i mrvice.  
Ispeći ih na tavici na ulju. (Kao pohano meso).
Za to vrijeme izrezati češnjak i peršin na sitno.
Pećene šnicle posložiti u tepsiju, preliti ih mješavinom vina, češnjaka i peršina (vino razrijediti vodom po potrebi, tko ne voli vino može se zamjeniti sa kuhanom juhom).
Prekriti sa folijom i peći oko 15 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 C. Pred kraj otkriti foliju.                           
Poslužiti uz pire krumpir i zelenu salatu.

srijeda, 23. ožujka 2011.

Torta od sira


Fino i kremasto.

Podloga:
25 dkg pettite beure keksi
10 dkg margarina

Krema:
60 dkg sirnog kremastog namaza
300 ml kiselog vrhnja
15 dkg šećera
1 dcl slatkog vrhnja
1 aroma vanilije (Dr. Oetker 2ml)
2 cijela jaja
3 žutanjka
korica od jednog limuna

Priprema:
Kekse sameljemi i stavimo u otopljeni margarin. U okrugli kalup stavimo masni papir i na to pripremljenu smjesu, pećemo u pećnici 5-10 min. na 180 C.
Sirni namaz, kiselo vrhnje i šećer dobro izmiksati i u to polagano dodavati uz stalno mješanje smjesu od jaja, slatkog vrhnja i arome vanilije. Na kraju izribati koricu limuna.
Kremu isipati na pećenu podlogu i sve zajedno peći na 150 C 1 sat.
Kad je pećena ostaviti je u otvorenoj pećnici još pola sata.

Dobro ohladiti.

četvrtak, 10. ožujka 2011.

Jaffa torta i rođendan



Prošli tjedan proslavili smo treći rođendan mog malog princa. Bio je oduševljen kad je ugledao svoju omiljenu Pepa Pig. Ovo je orginlan recept za tortu, a ja sam ga minimalno promijenila.
Topi se u ustima.

Biskvit:
7 jaja
5 žlica šećera
7 žlica mljevenih oraha
7 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1/2 žlice ulja
sok jednog limuna

Tamna krema:
2 dcl mlijeka
100 g šećera
150 g čokolade (za kuhanje)
200 g mljevenih oraha

Bijela krema:
1/2 l mlijeka
100 g šećera
1 vanilin šećer
6o-70g gustina
2 dcl slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)

Glazura:
3-4 žlice ulja
200g čokolade

Još potrebno
2 kutije jaffa keks
sok od naranče

Postupak:
Za biskvit odvojiti žumanjak i bjelanjak. Bjelanjak ulupat u čvrsti snijeg. Žumanjke smiksat sa šećerom, dodat orahe, brašno s praškom za pecivo, ulje i sok limuna, dobro promiksat i kašikom dodat bjelanjke, smjesu sjediniti i uliti u kalup (26cm) u koji ste stavili papir za pečenje i peć u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°-170° oko 45min. Provjerite čačkalicom da li je gotovo.
Hladan biskvit prerezat dva puta (da dobijete 3kore).
Za tamnu kremu mlijeko, šećer i čokoladu kuhati na laganoj vatri dok se ne rastopi čokolada, u to vruće dodat orahe i ostavi kremu da se OHLADI.
Ovu kremu mažemo u tortu i oko cijele torte ...tako da vodite računa koliko kreme stavljate u tortu (dovoljno je na svaku koru po 3 -4 pune žlice).
Za bijelu kremu staviti kuhati oko 3,5 dcl mlijeka, šećer i van-šećer, a u ostatak mlijeka (1,5dcl), dodat gustin i dobro promiješati mikserom da ne ostanu grudice. Kad mlijeko provrije dodati, smjesu gustina i mlijeka i na laganoj vatri , uz stalno miješanje kuhati dok ne provrije (otprilike vam treba minut -dva). Kremu ohladiti (dok se krema hladi koji put je promiješate).
Slatko vrhnje ulupat u čvrsti šlag i dodat u hladnu kremu.

Slaganje:
Svaku koru prije nego namažemo kremom natopiti narančinim sokom i svaki keks prije stavljanja na tortu umočiti u sok od naranče (stranom na kojoj je biskvit).
1. biskvit
2. tamna krema
3. jaffa keksi
3. bijela krema
4. biskvit
5.tamna krema
6. jaffa keks
7. bijela krema
8. biskvit
9. cijelu tortu premazati tamnom kremom
10. preliti čokoladnom glazurom-ja u ovom slučaju nisam prelijevala čokoladnom glazurom jer sam ju prekrivala fondantom.

Kriška koju sam jedva uspjela uslikati.


A evo i slavljenika koji je pomno promatra.