ponedjeljak, 28. veljače 2011.

Kolač s jabukama


Odličan kolač preuzeti odavde uz minimalne preinake.

Sastojci:
4 jaja
3dcl šećera
2dcl ulja
6dcl brašna
1 pecilni prašak
1dcl mlijeka
1 vanilin šećer
60dkg jabuka-oguljenih
cimet
5 dkg oraha

Postupak:
Pjenasto izmiksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodati ulje i mlijeko i opet izmiksati.Zatim umiješati brašno sa pecilnim praškom i sve dobro izmiksati.Jabuke oguliti i narezati na kockice, posipati ih cimetom(količina po želji) izmiješati te dodati u tijesto.Sve lagano izmiješati kuhačom-ne mikserom i dodati nasjeckane orahe.
Izliti u pouljen i pobrašnjen pleh i peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 30-40 minuta(zavisno o pećnici, najbolje provjeriti čačkalicom).Gotovi kolač posipati šećerom u prahu.
Tijesto je dosta gusto ali takvo treba da bude, kad se ispeče bit će dovoljno sočno od jabuka.

ponedjeljak, 21. veljače 2011.

FBI rukavice - u gostima kod Mihaele

U mjesecu siječanj/veljača 2011. godine u okviru igre s bloga FBI rukavice istražujemo Mihaelin predivan blog La casa de vainilla.
Osnivač igre je mamajac.
Nažalost stigla sam napraviti samo jedan recept, ali ću sigurno još nešto isprobati.

Kolač od maka



Smanjila sam šećer i stavila sam mljeveni mak i pekmez od marelica.

Sastojci:
4 dcl mlijka
1.5 dcl šećera
2 dcl ulja
6 dcl brašna
1 prašak za pecivo
200 g maka

Glazura:
100 g čokolade
3 žlice ulja

Premaz:
pekmez od marelica


Priprema:
Umutiti mlijeko, šećer, ulje, brašno i prašak za pecivo u kompaktnu smjesu, pa dodati 200 gr  maka. Sipati u podmazanu tepsiju ili na pek-papir i peći na 180 C 20-30 minuta.
Topli kolač premazati pekmezom od marelica i preliti glazurom od čokolade.

srijeda, 16. veljače 2011.

Ajme koliko nas je - Aleksandra med

Ovo mjesečna tema sa bloga Ajme koliko nas je je med, a domaćica je Aleksandra sa bloga Sweet food.
Med je najstarija vrsta zaslađivača u ljudskoj prehrani. Time je određena i njegova primjena u prehrani, a prvenstveno u pripremi slastica. Za razliku od šećera, med ima daleko vredniji nutritivni sastav, ali i više kalorija. Naime, 1 žlica meda donosi 64 kcal, dok 1 žlica šećera daje 46 kcal.


Evo par recepata od mene.

ČOKOLADNA PITA



Tijesto:

25 dkg brašna
10 dkg šećera
12 dkg maslaca
5 žlica hladnog mlijeka
prstohvat soli

Čokoladna krema:
15 dkg čokolade sa većim udjelom kakaa
8 žlica kakaa u prahu (gorki)
14 dkg maslaca
4 jaja
15 dkg šećera
3 žlice meda
3 žlice kiselog vrhnja

Priprema:
Za tijesto sve sastojke umijesiti i razvaljati u obliku kruga. Staviti u namašćen oblik za pite, probosti ga par puta vilicom i peći na 180 C 15 minuta.
Za kremu na pari otopiti čokoladu, kakao i maslac.
Jaja dobro izraditi sa šećerom, zatim dodati med i vrhnje. Na kraju dodati rastopljenu čokoladu i dobro izmiješati.
Kremu izliti na tijesto i peći na 180 C 40 minuta. Kad je pita pečena otvoriti pećnicu i ostaviti je još malo unutra.

Posluživanje:
Pitu možete poslužiti mlaku ili hladnu, uz dodatak šlaga sa nekim kiselkastim pekmezom ili samu.


ČOKOLADNE TORTICE



Podloga:

150 g Digestive keksi – sitno izmrvljenih
1 žlica meda
50 g istopljenog maslaca

Krema:
350 g mekog tofua
150 g tamne čokolade
1 žlica gorkog kakaa
2 žlice meda
malo zobenog vrhnja

Priprema:
Maslac rastopiti, dodati kekse i med, te promiješati. Smjesu podijeliti u četiri kalupa za sufle ili neke slične posudice i dobro je utisnuti.
Čokoladu otopiti na pari sa malo zobenog vrhnja i kakaom, da se ne prima za dno posude.
U posudu staviti tofu, otopljenu čokoladu i med, te dobro izmiksati dok se ne dobije glatka krema.
Gotovu kremu podijeliti u četiri kalupa, prekriti je sa folijom i staviti u frižider na 3 sata ili preko noći.

Posluživanje:
Može se poslužiti uz šumsko voće ili neki voćni preljev ili jednostavno posipana sa kakaom.
Umjesto meda može se staviti i javorov sirup.

ponedjeljak, 14. veljače 2011.

Čokoladni kolač


Jedan prigodni kolač za današnji dan.

Sastojci:
8 jaja
20 dkg šećera
25 dkg margarina
20 dkg mljevenih oraha
3 žlice gorkog kakaa
4 žlice brašna
1 pecilni prašak

Glazura:
20 dkg čokolade za kuhanje
3 dcl vrhnja za šlag

Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke miksati sa šećerom, dodati margarin i dobro izraditi. Zatim dodavati jedan po jedan ostali sastojak.
Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg i dodati ga u prvu smjesu.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 C 20 min. ili dok nije pečen (probati sa čačkalicom).
Za glazuru zagrijati vrhnje za šlag i u njemu rastopiti čokoladu.
Glazuru preliti preko još toplog kolača.
Kad se ohladi staviti ga u frižider da se glazura stisne.
Rezati kocke ili se poigrati sa rezanjem srca kao ja.

četvrtak, 10. veljače 2011.

Kolač od maka i jabuka

Odlična kombinacija, jabuke mu daju sočnost.
Original recept

Sastojci:
3 jaja
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
100 g oštrog brašna
1 vrećica praška za pecivo
40 g pšenične krupice
100 g mljevenog maka
100 ml ulja
2 naribane jabuke
3 žlice mlijeka

Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
2 žlice ulja
malo mlijeka

Priprema:
Jaja pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom.

Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pšeničnu krupicu, mak, ulje, jabuke, mlijeko i sve zajedno dobro izmiješajte.
Pripremljenu smjesu izlijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju (20×30 cm).
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta.

Kad je kolač pečen preliti sa glazurom od čokolade.

ponedjeljak, 7. veljače 2011.

Domaći kruh

Nema mi draže nego miris kruha koji se širi stanom dok se peče, a tek okus one fine hrskave korice dok je još topla premazana maslacem. Na slici je naravno kriška premazana Nutelom jer klinci bez nje ne mogu živjeti, moj mali samo kaže ja bi čokoladu za večeru.

Sastojci:
80 dkg glatkog brašna (polubijelo, bijelo)
20 dkg raženog brašna (integralnog, graham..)
1,5 žlica soli
2 žlice šećera
7,5 dkg maslaca
6,5 dcl mlakog mlijeka
1 friška germa

Premaz:
maslac

Priprema:
U veću posudu staviti brašno, sol i šećer, te promiješati. Dodati maslac (ja ga naribam na ribež) mlako mlijeko u kojem razmutiti germu.
Sve zajedno promiješati žlicom, a zatim dobro izmjesiti da tijesto bude jednolično.
Ako se tijesto lijepi dodati malo brašna.
Staviti nazad u posudu, prekriti krpom i ostaviti da odstoji 25 minuta.
Kad se tijesto diglo podijeliti ga nožem na dva dijela i lagano oblikovati u dvije štruce.
Staviti u namazani lim i zarezati nožem na par mjesta. Prekriti krpom i ostaviti još 25 minuta da odmara.
Mogu se koristiti dva kalupa za kruh pa se dobiju dvije odvojene štruce ili tepsija veličine pola pećnice.
Pećnicu zagrijati na 200 C i staviti kruh da se peče cca 40 minuta. (Ako vam se odozgora počne jako rumeniti prekrite ga alu folijom i nastavite peći).


Još vrući kruh izvaditi iz kalupa i premazati ga maslacem.

petak, 4. veljače 2011.

Pita od smokvi i rogača

Ovo je jedan predivan kolač koji sam radila po ovom receptu.
Slike su moje ali sa mog profila na coolinarici jer ih nisam mogla doma nigdje naći.
Preporučam ga svakome tko voli rogač, smokve u kombinaciji sa mirisom naranče i limuna.

Za tijesto:
150 g maslaca
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
 naribane korice limuna
300 g  glatkog brašna
 ½ vrećice praška za pecivo
2 jaja
1 žlica kiselog vrhnja

Za nadjev:
500 ml mlijeka
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
120 g pšenične krupice (griz)
120 g mljevenog rogača
naribana korica limuna i naranče
50 g maslaca
3 jaja

Premaz:
100 g marmelade od smokvi (po mogućnosti ako imate domaće)

Priprema:
Za tijesto od navedenih sastojaka umjestit glatko tijesto i ostaviti ga na barem 1/2 sata u frižideru.
U međuvremenu pripremite nadjev. U posudi zakipite mlijeko u koje ste dodali šećer i vanilin šećer pa dodajte pšeničnu krupicu i kuhajte 2 minute.
Skinite s vatre i umiješajte mljeveni rogač s naribanom koricom limuna i naranče te pustite da se malo ohladi. Potom umiješajte maslac i jaja.
Izvaljajte tijesto na plastičnoj foliji kako vam se ne bi uhvatio za podlogu ili jednostavno pobrašnite dobro radnu plohu, a gornju površinu tijesta prilikom valjanja povremeno pobrašnite. Tijesto razvaljajte na veličinu okruglog kalupa (Ø 26 cm).
Na tijesto razmažite marmeladu od smokava i prelite prethodno pripremljenim nadjevom.



Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C.
Nakon dvadeset minuta izvadite pitu te je ukrasite trakama načinjenim od ostataka tijesta za pitu. Trake od tijesta, po želji, namažite žumanjkom, vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta.

srijeda, 2. veljače 2011.

Munchmallow


Biskvit:
5 žumanjka
2 dcl šećera
1 dcl ulja
2 dcl mlijeka
2 dcl brašna
2 žlice kakaa
1 pecilni prašak

Šaum:
5 bjelanjak
2 dcl šećera

Glazura: 
15 dkg čokolade za kuhanje ili neke sa većim postotkom kakaa
2 žlice ulja
malo mlijeka
 
Priprema:
Za biskvit dobro umutiti žumanjke sa šećerom, te dodavati jedan po jedan sastojak (ulje, mlijeko, brašno, kakao i pecilni prašak).
Staviti u namazan lim i peći u zagrijanoj pećnici na 200 C cca 20 minuta.
Dok se kolač peče umutit bjelanjke do pola pa dodati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi.
Tu smjesu rasporediti po još vrućem kolaču.
Kolač nazad staviti u pećnicu na 50 C još pola sata da se bjelanjci posuše.
Za glazuru rastopiti čokoladu sa uljem i mlijekom i preliti preko toplog kolača.

Kolač dobro ohladiti u frižideru i rezati sa nožem prethodno namočenim u vruću vodu.