četvrtak, 27. siječnja 2011.

Torta "Ala za poludit"


Ovu sam tortu radila po ovom  receptu, ali uz male izmjene.

Tijesto:
300 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera
1 žumanjak
malo soli
1 žlica ruma
korica od limuna

Krema:
1/2 l vrhnja za šlag
1 čašica (180g) kiselog vrhnja
1 vanili šećer
1 vrećica kremfixa
konzerva kompota od bresaka

Priprema:
Od gore navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto i ostaviti ga u hladnjaku na 1/2 sata.
Razvaljati ga u krug i staviti u kalup za torte promjera 26 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 200C 15 - 20 minuta dok tijesto ne porumeni.
Za kremu umutit šlag sa vanili šećerom do pola, dodati kremfiks i kiselo vrhnje i umutiti do kraja.
Na ohlađeno tijesto staviti pola kreme, poslagati breskve izrezane na ploške i premazati drugom polovicom kreme.
Dobro ohladiti u frižideru i posipati kakaom.

utorak, 25. siječnja 2011.

Rogač

Rogač (slika preuzeta sa interneta)
Rogač potječe iz istočnog Sredozemlja. Pretpostavlja se da je rogač bio hrana iz biblijskih vremena, te da se njime hranio Ivan Krstitelj. Zato se i plod rogača naziva “Kruhom svetog Ivana”.
Mahune rogača sazrijevaju koncem ljeta. Upotrebljavaju se osušeni, zreli plodovi iz kojih se dobivaju tri proizvoda: ekstrakt rogača od osušenog ploda (prženog ili ne prženog), brašno rogača od pulpe cijelog ploda i karuba guma iz sjemena (E410 prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator).
Tanini rogača djeluju na probavu. Rogač djeluje umirujuće na želučanu i crijevnu sluznicu. Zato se koristi za ublažavanje mučnina i proljeva. Ima puno vitamina i minerala, naročito kalcija.


Kocke od rogača


Ovo je jedan vrlo sočan i ukusan kolač za ljubitelje rogača.

Sastojci:
4 jaja
1.5 dcl šećera
2 dcl ulja
2 dcl brašna
1 dcl mlijeka
4 ribane jabuke
1 pecilni prašak
10 dkg mljevenog rogača

Glazura:
15 dkg čokolade
žlica ulja
malo mlijeka

Priprema:
Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati ostale sastojke jedan po jedan i lagano miješati. Na kraju istući snijeg od bjelanjaka i dodati u gotovu smjesu.

Peći na 200 C cca. 25 minuta.
Topli kolač preliti glazurom od čokolade.

nedjelja, 23. siječnja 2011.

Kolač od višanja


Obožavam kolače od višanja, a ovo je jedan od njih. Recept sam vidjela na Dobro jutro Hrvatska.
 
Biskvit:
4 jaja
10 dkg šećera
20 dkg margarina
30 dkg oštrog brašna
1 pecilni prašak
limunova korica

Zaljev:
250 ml milerama
2 jaja
10 dkg šećera
2 vanili šećera
1 žlica škrobnog brašna

1/2 kg višanja
 
Priprema:
Jaja dobro mikserom izmiješamo sa šećerom, dodamo limunovu koricu, omekšali maslac, te smjesu brašna i pecilnog praška.
Ulijemo u namašćenu tepsiju i pečemo 10 minuta na 200 C.
Za to vrijeme umutimo mileram sa šećerom,jajima, vanili šećerom i škrobnim brašnom.
Kolač izvadimo iz pećnice, po njemu rasporedimo višnje i sve zajedno prelijemo smjesom od vrhnja.
Vratimo u pećnicu i pečemo još 20 - 25 minuta.

Pri posluživanju posipamo ga šećerom u prahu.

petak, 21. siječnja 2011.

Apple cake

Ovaj recept sam pronašla u nekoj staroj Teni. Odličan osvježavajući.


Tijesto:
3 jaja
1dcl šećera
1 dcl ulja
3 dcl mlijeka
3 dcl brašna
1 pecilni prašak
1 vanili šećer

Krema:
1 kg oguljenih jabuka
15 dkg šećera
1 žličica cimeta
sok 1 limuna
2 pudinga od vanilije
8 dcl vode

Ostalo:
2,5 dcl vrhnja za šlag
 
Priprema:
Za biskvit odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U žumanjke dodati šećer i dobro umutiti, zatim dodati ulje, mlijeko i ostale sastojke. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Peći u namašćenom limu 20 minuta na 180
C. Jabuke izrezati na ploške, staviti ih kuhati u vodu, dodati šećer, cimet i limunov sok i kuhati dok ne omekšaju. 
Na ohlađeni biskvit posložiti dobro ocijeđene jabuke.
U soku koji je preostao gdje su se kuhale jabuke skuhati puding, te ga preliti još vrućeg preko kolača.
Preko ohlađenog kolača premazati istučeni šlag.
Staviti ga u frižider i dobro ohladiti prije posluživanja.

srijeda, 19. siječnja 2011.

Ajme koliko nas je - Sandra kokos

Siječanjska tema igrice sa bloga Ajme koliko nas je je kokos, a domaćica je Sandra sa bloga Mlin nas nasušni.
Obožavam kokos i evo par recepata od mene

KOKOS ŠTANGICE

Biskvit:
5 jaja
10 dkg šećera
15 dkg brašna
1 pecilni prašak
korica od limuna
10 dkg margarina

Krema:
4 žlice vode
4 žlice šećera
20 dkg čokolade za kuhanje
15 dkg kokosa
5 dkg margarina
malo ruma
1 vanili šećer

Priprema:
Za biskvit žumanjke izmiksati sa šećerom, dodati margarin i na kraju brašno i pecilni prašak. U gotovu smjesu umiješati snijeg od bjelanjaka. Peći cca 15 min. na 200 C.
Za kremu otopiti šećer i margarin u vodi, dodati ostale sastojke i preliti preko kolača.


PIJESAK KOCKE

Osnovna krema:

3 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
10 žlica šećera
25 dkg margarina za kreme

I dio:
12 dkg mljevenih petitte beure keksa
4 žlice gorkog kakaa

II dio:
10 dkg kokosa

III dio:
10 dkg mljevenih oraha

Ostalo:
1/2 l vrhnja za šlag
keksi petitt beure za podlogu
mlijeko i rum

Priprema:
Puding skuhati prema uputi na vrećici, u mlaki dodati margarin i dobro izmiksati.
Osnovnu kremu podijeliti u 3 dijela i u svaki dodati sastojke kako pišu.

Slaganje: Keksi umočeni u mlijeko i rum, I dio, II dio, III dio i na kraju istučeni šlag.

Po želji posipati odozgo kokosom i dobro ohladiti, najbolje preko noći.
Smjesa je za manju tepsiju.


PUSLICE OD KOKOSA



Ovo je vrlo jednostavno napraviti ako vam ostanu bjelanjci.
Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg sa šećerom i dodati kokos. (sve sam radila od oka tako da nemam količine).
Sa žličicom vaditi smjesu i stavljati na pek papir i peći na 200C cca 10 minuta.
Rastopiti čokoladu za kuhanje i odozgo ukrasiti.



srijeda, 5. siječnja 2011.

Teletina u saftu

Sastojci:
1/2 kg teletine
1 glavica luka
1 veća mrkva ili dvije manje
2 češnja češnjaka
pasirana rajčica
lovorov list
peršinov list
malo vegete i soli

Priprema:
Luk i mrkvu izrezati na sitno i staviti na zagrijano ulje da se malo propirja. Teletinu izrezati na trakice i dodati je u posudu sa lukom. Pirjati 15 minuta te dodati lovorov list, pasiranu rajčicu, nasjeckan češnjak, a vode po potrebi. Posoliti prema ukusu. Pred kraj kuhanja dodati sitno sjeckani list peršina.
Prilog pire krumpir.

Ja sam uz to još napravila salatu od crne rotkve i mrkve.
Naribati rotkvu i jednu mrkvu i začiniti kao salatu.

utorak, 4. siječnja 2011.

Francuska salata



Ne volim francusku salatu sa krumpirom i ostalim dodacima koje ljudi stavljaju u nju, ovo j moja dobitna kombinacija.

Sastojci:
1 kg grašak
30 dkg mrkva
5 jaja
pola teglice kiselih krastavci
majoneza
5 žlica velikih milerama
sol
Grašak, mrkvu i jaja skuhati i izrezati na sitne kockice, dodati izrezane krastavce i povezati sa majonezom i mileramom.
To je otprilike mjera, majonezu stavljam od oka da bude fino kremasto.

nedjelja, 2. siječnja 2011.

Mađarica


Tijesto:
60 dkg oštrog brašna
5 dkg margarina
20 dkg šećera
2 dcl milerama
2 jaja
1 pecilni prašak
Od sastojaka umijesitii glatko tijesto koje podijeliti na četiri dijela (tijesto možete ostaviti nakratko u hladnjaku). Razvaljati u veličini obrnute tepsije za pećnicu. Peći na 200C cca 10-15 minuta.

Krema:
1 l mlijeka
20 dkg šećera
10 žlica brašna
5 žlica gorkog kakaa
Od navedenih sastojaka skuhati kremu i ohladiti je. Kad je mlaka u nju dodati 25 dkg margarina za kreme.
Filati kore, zadnju koru preliti sa otopljenom čokoladom (20 dkg čokolade za kuhanje, malo mlijeka i 2 žlice ulja).
Najbolje ostaviti preko noći da pita omekša.