četvrtak, 30. prosinca 2010.

Moji Božićni kolači


Orehnjača

Tijesto:
40 dkg brašna za dizana tijesta
1 friški kvasac
2 žumanjka
5 dkg šećera
prstohvat soli
1 vanili šećer
125 ml mlijeka
12.5 dkg maslaca
korica jednog limuna i naranče
Mlijeko malo zagrijati i dodati kvasac i šećer, te ostaviti da se digne. Ostale sastojke staviti u jednu zdjelu i dodati dignuti kvasac. Umijesiti glatko tijesto i osviti da se diže na toplom prekriveno krpom.

Fila:
30 dkg mljevenih oraha
10 dkg šećera
1 vanili šećer
100 ml vrućeg mlijeka
ribana korica limuna
2 žlice ruma
2 bjelanjak snijeg

Postupak:
Kad se tijesto diglo lagano ga premijesiti
Za filu orahe, šećer, vanili šećer, rum i koricu limuna preliti sa vrelim mlijekom i promiješati. Zatim lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Tijesto razvaljati i prerezati na pola, te premazati filom.

Svaki dio zarolati da se dobiju dvije štruce, te staviti u namazanu tepsiju i ostaviti da se diže.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180C cca 40 minuta.
Ako se odozgo počne previše rumeniti prekriti sa alu folijom.



Prhka makovnjača
Tijesto:
30 dkg oštrog brašna
15 dkg margarina
3 žumanca
3 žlice milerama
1 vrećica suhog kvasca
korica od limuna
prstohvat soli

Fila:
20 dkg mljevenog maka
10 dkg šećera
100 ml vrućeg mlijeka
3 bjelanjca snijeg

Postupak:
Od navedenih sastojaka napraviti glatko tijesto . Za filu mak i šećer preliti sa vrućim mlijekom i lagano dodati snijeg od bjelanjaka.
Tijesto razvaljati i prerezati na pola, te premazati filom.
Svaki dio zarolati da se dobiju dvije štruce koje prepoloviti na pola i staviti na tepsiju obloženu sa pek papirom tako da imaju razmaka. Premazati ih sa žutanjkom i peći u zagrijanoj pećnici na 180C cca 30 minuta.



Kiflice od oraha



Sastojci:
60 dkg oštrog brašna
20 dkg mljevenih oraha
25 dkg margarina
10 dkg šećera
4 vanili šećera
5 žlica milerama
Od navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto i ostaviti na sat vremena u frižideru.
Tijesto zatim premjesiti i raditi kiflice. Peći ih u tepsiji obloženoj masnim papirom na 180C cca10-15 minuta.
Još tople valjati u šećer u prahu.

Đuja by Masatera

Tijesto:
1/2 kg brašna
25 dkg margarina
4 dcl milerama
prstohvat soli

Ostalo:
pekmez od šljiva
1 žumance

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto i ostaviti ga u frižideru najbolje preko noći ili najmanje 6 sati.
Kad se izvadi iz hladnjaka tanko razvaljati , ali pripaziti da bude više pravokutnik a ne krug. Zatim uz rub mazati pekmez, preklopiti jednom i tanko namazati razmočenim žumanjkom pa preklopiti još jednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto.
Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksiće duljine 3-4 cm i to sve zajedno jer je tako puno brže. U plehu je dovoljno ostaviti samo minimalni razmak. Peći na 200C oko 15 minuta, čim počnu dobivati malo boje treba ih izvaditi.
Još tople posuti šećerom u prahu.

Čokolješnjak kiflice

Sastojci:
30 dkg glatkog brašna
20 dkg mljevenih lješnjaka
10 dkg ribane čokolade
20 dkg margarina
5 dkg šećera
2 žutanjka

Glazura:
10 dkg čokolade
žlica ulja
malo mlijeka

Postupak:
Od sastojaka izraditi glatko tijesto i ostaviti ga u prozirnoj foliji na sat vremena u frižider. Kad se tijesto ohladilo promjesiti ga i oblikovati kiflice. Peći u zagrijanoj pećnici u tepsiji obloženoj masnim papirom na 180C cca 10-15 minuta, paziti da ne zagore.
Pećene kiflice umakati u glazuru i poslagati na masni papir da se glazura stisne.

Torta od mrkve



U zadnji tren objavljujem recept za ovaj krug igre Ajme koliko nas je, ovomjesečni domaćin je Zoran sa bloga Good food

Biskvit:
10 dkg nasjeckanih oraha
28 dkg oštrog brašna
30 dkg sitno naribane mrkve
4 jaja
15 dkg šećera
2 dcl ulja
1 pecilni prašak
1,5 žličica cimeta
2 žličice ekstrakta vanilije
malo soli

Krema:
40 dkg sirnog namaza (classic z bregov, Vindija)
5 dkg šećera
1 vanili šećer
sok od limuna prema ukusu

Posip:
posipati sa sjeckanim orasima

Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Žutanjke miksati sa šećerom i redom dodavati ulje, brašno pomiješano s pecilnim praškom, mrkvu, orahe, cimet i ekstrakt vanilije.
Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg s malo soli i lagano umiješati u prvu smjsu.
Biskvit peći u okruglom kalupu na 200 C 30-40 minuta.
Ohlađeni biskvit prerezati na pola i nafilati sa polovicom kreme, a drugom polovicom premazati izvana.
Ukrasiti sa sjeckanim orasima.
Ohladiti u frižideru.




utorak, 14. prosinca 2010.

Hobotnica u rolu



Sastojci - za 2 osobe
1/2 kg očišćene hobotnice
krumpir izrezan na ploške prema potrebi
sol, papar, češnjak, peršinov list
ulje pola suncokretovo, pola maslinovo




Priprema:
Oguljene krumpire izrezati na ploške, te ih posložiti u lim za pečenje koji ste prethodno nauljili. Na njih stavite očišćenu i izrezanu hobotnicu koje odozgo posoliti, popaprite, dodate izrezani češnjak i peršin. Zatim na to složite još jedan red krumpira.
Sve zajedno zaliti sa mješavinom ulja i vode cca 1 dcl. Po potrebi dolijevajte vodu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C cca. 90 min. uz povremeno miješanje.


Na isti način možete pripremiti lignje i muzgavce.

ponedjeljak, 13. prosinca 2010.

FBI rukavice - u gostima kod Mignnone

Bliži se Božić i novogodišnje ludilo pa da objavim svoje radove koje sam isprobala na predivnom blogu La cuisine creative u okviru igre FBI - rukavice. Osnivač igre je  Mamajac.

Kolač od jabuka





Radila sam ga u obliku malih kuglofa i ispalo mi je šest komada. Isprva sam mislila da neće biti niša od njega, a kad sam ga izvadila oduševila sam se koliko je bio sočan.

Sastojci:
150 g mekanog maslaca,
150 g šećera
3 jaja
1 flašica arome vanilije
300 g brašna
oko 600 g jabuka u komadićima

Priprema:
Jabuke oguliti i izrezati na kockice. Umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno jaje, vaniliju, brašno i na kraju jabuke. Izjednačiti smjesu i sipati u kalup . Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 C oko 50 minuta... poslužiti toplo.



Pikantni šnicli sa šampinjonima


Jednom riječju fenomenalno.

Sastojci:
600 g telećeg mesa
2 veće glavice luka
1 mrkva
1/2 korjena celera
500 g šampinjona
sol, biber,
1 žlica gustina
100 g špeka


Priprema:
Teleće meso izrezati na manje šnicle, začiniti po ukusu i kratko propržiti na ulju sa obje strane, izvaditi iz zdjele i odložiti na tanjur. Dodati povrće (luk, mrkvu, celer) isjeckano na sitne kockice, propržiti na tom istom ulju, pa vratiti šnicle i špek, začiniti, dodati malo vode da prekrije meso i dinstati dok meso i povrće ne omekšaju, oko 40-tak minuta.
Šampinjone isjeći na listiće, dodati mesu i povrću i sve zajedno dinstati još 20-tak minuta. Pri kraju kuhanja razmutiti žlicu gustina u malo hladne vode, i zgusnuti umak od povrća i mesa. Posuti sitno sjeckanim peršinovim lisćem i poslužiti uz pire krompir.



Roladice sa kačkavaljem




Ove roladice će se kod mene naći još najmanje 100 puta, brze i prefine.

Sastojci:
750 g brašna za dizana tijesta
250 g margarina
2 žumanjca
1 suhi kvasac
1,5 žlica soli
oko 5 dl mlijeka
200 g kačkavalja ili gaude
1 jaje za premazivanje



Priprema:
U posudu staviti brašno, kvasac, sol, žumanjca, margarin i na kraju toplim mlijeko i zamijesiti srednje meko tijesto. Pokriti i ostaviti da odmara oko pola sata.
Tijesto razvaljati tanko u četvrtastu koru i izrezati na kvadrate 7x7 cm. Na svaki kvadratić staviti po stapić sira. Rubove premazati sa jajetom da se bolje zalijepe, zaviti u roladu i stavljati na pleh. Sve još odozgo premazati umućenim jajetom i posuti sezamom.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C dok fino ne porumene.





četvrtak, 2. prosinca 2010.

Čokoladni cheesecake


Podloga:
15 dkg čokoladnih keksi
5 dkg maslaca

Fila:
60 dkg krem sira
30 dkg tamne čokolade
5 dkg šećera
3 jaja
1 1/2 žlice ekstrata vanilije
240 ml milerama

Ganache:
15 dkg tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja
1 žlica maslaca

Priprema:
Kekse sitno samljeti, dodati rastopljen maslac i sve utisnuti u kalup za tortu promjera 26 cm na koji smo predhodno stavili pek papir. Staviti u zagrijanu pečnicu na 180 C na 5 minuta.
Za filu izmješati krem sir i mileram sa šećerom, dodati rastopljenu čokoladu, ekstrakt vanilije i na kraju jedno po jedno jaje. Izliti na smjesu keksa i peći na 180 C 50 minuta, tj. dok sredina cheesecake izgleda malo vlažno. Ostavit na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Za ganache rastopiti sve sastojke na pari i preliti preko kolača s time da prije preljevanja maknete obruč.
Ostaviti preko noći da u hladnjaku.

Advent

Nekako mi je godina prošla prebrzo, imam osjećaj da je jučer bilo ljeto, tako da sam naš adventski vjenac doslovno radila zadnji sat.