ponedjeljak, 22. studenoga 2010.

Čokoladna pita


Tijesto:
25 dkg brašna
10 dkg šećera
12 dkg maslaca
5 žlica hladnog mlijeka
prstohvat soli

Čokoladna krema:
15 dkg čokolade sa većim udjelom kakaa
8 žlica kakaa u prahu (gorki)
14 dkg maslaca
4 jaja
15 dkg šećera
3 žlice meda
3 žlice kiselog vrhnja

Priprema:
Za tijesto sve sastojke umijesiti i razvaljati u obliku kruga. Staviti u namašćen oblik za pite, probosti ga par puta vilicom i peći na 180 C 15 minuta.
Za kremu na pari otopiti čokoladu, kakao i maslac.
Jaja dobro izraditi sa šećerom, zatim dodati med i vrhnje. Na kraju dodati rastopljenu čokoladu i dobro izmiješati.
Kremu izliti na tijesto i peći na 180 C 40 minuta. Kad je pita pečena otvoriti pećnicu i ostaviti je još malo unutra.

Posluživanje:
Pitu možete poslužiti mlaku ili hladnu, uz dodatak šlaga sa nekim kiselkastim pekmezom ili samu.

srijeda, 17. studenoga 2010.

Čokoladne tortice

Odlične tortice za ljubitelje tofua.


Podloga:
150 g Digestive keksi – sitno izmrvljenih
1 žlica meda
50 g istopljenog maslaca

Krema:
350 g mekog tofua
150 g tamne čokolade
1 žlica gorkog kakaa
2 žlice meda
malo zobenog vrhnja

Priprema:
Maslac rastopiti, dodati kekse i med, te promiješati. Smjesu podijeliti u četiri kalupa za sufle ili neke slične posudice i dobro je utisnuti.
Čokoladu otopiti na pari sa malo zobenog vrhnja i kakaom, da se ne prima za dno posude.
U posudu staviti tofu, otopljenu čokoladu i med, te dobro izmiksati dok se ne dobije glatka krema.
Gotovu kremu podijeliti u četiri kalupa, prekriti je sa folijom i staviti u frižider na 3 sata ili preko noći.

Posluživanje:
Može se poslužiti uz šumsko voće ili neki voćni preljev ili jednostavno posipana sa kakaom.
Umjesto meda može se staviti i javorov sirup.



.

subota, 13. studenoga 2010.

Čokoladne kocke sa bananama

Odlična konbinacija  čokolade i banana.

Biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
3 žlice gorkog kakaa

Krema:
7 dcl mlijeka
2 pudinga od čokolade
10 dkg šećera
2 žlice gorkog kakaa
15 dkg margarina za kreme

banane

Glazura:
20 dkg čokolade za kuhanje
1 dcl slatkog vrhnja

Priprema:
Žumanjke umutimo sa šećerom dodamo brašno i kakao. Od bjelanjaka umutimo snijeg i dodamo lagano mješajući u prvu smjesu.
Biskvit stavljamo peći u zagrijanu pećnicu na 200 C cca. 20 minuta.
Dok se biskvit peće skuhamo kremu od navedenih sastojaka (puding, mlijeko, šećer i kakao). Kremu ohladiti da bude mlaka i dodamo margarin.
Na ohlađen biskvit narežemo uzduž bnanane i poprskamo ih sokom od limuna, na to izlijemo kremu.

Za glazuru otopimo čokoladu sa vrhnjem i prelijemo preko kolača.

Kolač dobro ohladiti.

petak, 12. studenoga 2010.

Aromatična čokoladna torta

Ovo je jedna fenomenalna torta s okusom naranče, čokolade, cimeta...



Podloga:
12 dkg brašna
1 žlica kakaa u prahu
5 dkg šećera
1 bočica arome ruma
10 dkg margarina sobne temperature

Biskvit:
4 jaja
10 dkg šećera
1 vanili šećer
7 dkg brašna
1 omot pudinga Gala s okusom čokolade i komadićima naranče (Dr. Oetker)
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice cimeta
na vrh noža mljevenog klinčića

Nadjev:
4 dcl mlijeka
1 omot pudinga Gala s okusom čokolade i komadićima naranče (Dr. Oetker)
3 žlice šećera
10 dkg tamne čokolade

Premaz:
marmelada od marelice ili šipka ili koju imate pri ruci

Preljev:
1 dcl vrhnja za šlag
15 dkg tamne čokolade ili za kuhanje

Priprema:
Za podlogu pomiješati sve sastojke sa mikserom, a zatim ih spojiti u smjesu i ostaviti u hladnjaku na 1/2 sata. Tijesto se dosta mrvi pa ga je najbolje razvaljati direktno na masnom papiru i staviti peći na 200 C 15 minuta.
Za biskvit odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke umutiti sa šećerom, a zatim dodati sve ostale sastojke. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Peći na 200C oko 20 minuta. Ohladiti i prerezati na pola.
Za nadjev skuhati puding i dodati tamnu čokoladu. Ohladiti.

Tortu slažemo podloga, marmelada, nadjev, biskvit, nadjev, biskvit, marmelada i na kraju preljev.

Tortu ohladiti u frižideru barem sat vremena.


Torta je iz ove knjige pune finih čokoladnih kolača.

četvrtak, 11. studenoga 2010.

Prosorižoto s puretinom

Ovo je jučerašnji brzinski ručak, kad ne znam što bi na brzaka skuhala pomiješam sve što mi dođe pod ruku i što se nađe u frižideru.





Sastojci:
1/2 kg purećih prsa
1 crveni luk
1 tikvica
2 mrkve
češnjak
1 veća rajčica ili sok od rajčice
sol
Riža, proso

Priprema:
Luk i mrkvu izrežemo na kockice i prodinstamo, dodamo puretinu izrezanu na prutiće i pirjamo. U međuvremenu dodamo rajčicu izrezanu na kockice, izrezanu tikvicu i naribani češnjak. Začinimo solju, dolijevamo vode prema potrebi i krčkamo dok meso ne omekša cca 30 minuta. Ako je saft prerijedak dodamo malo brašna ili gustina.

Dok se meso kuha skuhamo u posebnoj posudi rižu i proso. Ja sam ih kuhala zajedno (pola količine riže i pola prosa) jer im treba isto vremena da budu gotovi.

Posluživanje:
Kuhanu rižu i proso promiješati sa mesom da se sve lijepo prožme. Poslužiti posuto parmezanom i uz salatu (matovilac, zelena salata..).
Ja sam uz to još skuhala i malo brokule.






Pijesak kocke

Pošto sam svoj blog otvorila još davne 2008 godine uspjela sam staviti samo dva recepta, stvarno sramota, ali što da se radi uvijek neka strka. Od jučer sam se odlučila malo više pozabaviti svojim blogom.
Većinom su moji recepti objavljeni na coolinariki tako da ću neko vrijeme prepisivati dok sve ne posložim, a sad dosta priče bacam se na posao.

Ovo je jedan jako fini kolač, pun okusa.


Osnovna krema:
3 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
10 žlica šećera
25 dkg margarina za kreme

I dio:
12 dkg mljevenih petitte beure keksa
4 žlice gorkog kakaa

II dio:
10 dkg kokosa

III dio:
10 dkg mljevenih oraha

Ostalo:
1/2 l vrhnja za šlag
keksi petitt beure za podlogu
mlijeko i rum

Priprema:
Puding skuhati prema uputi na vrećici, u mlaki dodati margarin i dobro izmiksati.
Osnovnu kremu podijeliti u 3 dijela i u svaki dodati sastojke kako pišu.

Slaganje: Keksi umočeni u mlijeko i rum, I dio, II dio, III dio i na kraju istučeni šlag.

Po želji posipati odozgo kokosom i dobro ohladiti, najbolje preko noći.
Smjesa je za manju tepsiju.




srijeda, 10. studenoga 2010.

Muffins

Ovo su jedni od boljih muffina koje sam ispekla jednom riječju odlični.



Suhi sastojci:
40 dkg glatkog brašna
1 pecilni prašak
20 dkg šećera
1 vanili šećer

Mokri sastojci:
2 jaja
125 ml ulja
125 ml jogurta
125 ml mlijeka

Dodaci:
Ja sam radila pola smjese sa komadićima čokolade, a pola sa borovnica.

Priprema:
U jednu posudu promiješati suhe sastojke, a u drugu mokre.
Pomalo u mokre sastojke dodavajte suhe uz stalno miješanje. Smjesa će biti dosta gusta ali ne brinite.
Dobivenu smjesu razdijeliti na dva dijela, u jedan staviti čokoladu, a u drugi borovnice.
Uzeti kalup za mufine i u njega staviti papirnate košarice koje punimo sa smjesom.

Dobije se 12 velikih muffina.

Peći na 180C 20-25 min.


.